Buca Belediyesi tarafından düzenlenen ve 25 Mayıs’a kadar sürecek olan 1. Buca Kitap Günleri, edebiyat, tiyatro ve toplumun nabzını tutan söyleşilerle başladı. Hasanağa Bahçesi’nin yeşil atmosferinde gerçekleşen ilk gün buluşmaları, yoğun katılımla gerçekleşti.

Mali politikalar sanat çalışmalarını etkiliyor

Tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü, etkinlikte yaptığı konuşmada ödenekli tiyatrolara uygulanan bütçe kısıtlamalarının sanat üretimini doğrudan etkilediğine dikkat çekti. Belediyelere yönelik mali baskıların sadece alt yapı projelerini değil, kültür sanat faaliyetlerini de sekteye uğrattığını belirten Üzümcü, İller Bankası’ndan gelen ödeneklerin aylardır aktarılmamasının hizmetlerdeki aksaklıkların temel nedeni olduğunu vurguladı. Halkın bu durumu çoğu zaman merkezi hükümetin değil, belediyelerin eksikliği gibi algıladığını da sözlerine ekledi.

Masatçı'dan Başkan Duman'a teşekkür

Oyuncu ve yazar Orçun Masatçı, kültür sanat alanında artan baskılara rağmen Buca’da böyle bir etkinliğin düzenlenmesinin umut verici olduğunu ifade etti. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman’a teşekkür eden Masatçı, Kitap Günleri’nin, gelecekte tiyatro ve sinema gösterimlerinin de yer alacağı kapsamlı festivallerin öncüsü olabileceğini söyledi. Sanatın ayakta kalabilmesi için yerel yönetimlerin desteğinin kritik olduğunun altını çizdi. Yazar Gaye Boralıoğlu da çıktığı edebiyat yolculuğunu anlatarak, çocukluğunda dinlediği hikâyelerin izlerini taşıyan bir anlatı üslubunu hayata geçirdiğini kaydetti.

Söyleşiler devam ediyor

1. Buca Kitap Günleri, önümüzdeki günlerde de zengin bir içerikle sürecek:

21 Mayıs Çarşamba

18.00: “Pasaport’tan Kordon’a” – Murat Şahin, Duygu Süphandağ Yaman, Nergis Seli

19.00: “Sırlarım İpte Asılı Kaldı Balım” – Kübra Yeter

21.00: “İtirazın Mizahı” Gösterisi – Müfit Can Saçıntı

22 Mayıs Perşembe

18.00: “İzmir’in Hikâyeleri” – Semra İğtaç, Ramis Sağlam

19.00: “İfade Özgürlüğünün Önündeki En Büyük Engel İktidar mı?” – Ozan Gündoğdu, Dilek Gappi, Hilal Yağız

Muhabir: Aylin Topaloğlu