Suriye'de 1963'ten beri iktidarda olan ve 53 yıldır Esed ailesi tarafından yönetilen Baas Partisi rejimi, başkent Şam'da yaşanan kritik gelişmelerle sona erdi. 2011 yılında başlayan halk hareketlerinin iç savaşa dönüşmesiyle Suriye genelinde artan çatışmalar, son olarak başkent Şam'da rejimin kontrolü kaybetmesiyle zirveye ulaştı.
Rejim karşıtı silahlı grupların Şam'ın güney banliyölerinden kent merkezine ilerlemesiyle birlikte, rejim güçleri Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanı gibi kritik noktaları terk etti. Göstericilerin başkentin sokaklarını doldurmasıyla, rejime ait semboller de birer birer indirildi.
Sednaya Hapishanesi'nin basılması ve tutukluların serbest bırakılması, rejim karşıtı grupların gücünü pekiştirirken, Beşşar Esed'in nerede olduğuna dair çeşitli spekülasyonlar ortaya çıktı. Şam’dan Lazkiye’ye yapılan bir uçuş, Esed'in ülkeden ayrıldığı iddialarını güçlendirdi.
Rejimin Çöküşü ve Esed Döneminin Sonu
Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarı boyunca binlerce kişi baskı, işkence ve şiddetle karşı karşıya kalırken, Esed ailesinin liderliği de halkın özgürlük talepleriyle derinden sarsıldı. 2011'de başlayan gösteriler rejimin sert müdahalesiyle iç savaşa dönüşmüş ve bugüne dek yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
Beşşar Esed'in babası Hafız Esed'in heykelleri, ülkenin pek çok kentinde halk tarafından yıkılırken, Beşşar Esed'in resimleri de parçalandı. Esed ailesinin memleketi Lazkiye’den Halep ve Hama’ya kadar uzanan bölgelerde rejime ait sembollerin kaldırılması, halkın rejim karşıtı mücadelesindeki kararlılığını gözler önüne serdi.
Yeni Bir Dönemin Başlangıcı
Rejimin Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye halkının seçeceği bir hükümete destek vereceklerini belirtti. Kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısında bulunan Celali, “Bu ülke yeniden normale dönebilir. Seçilecek yeni yönetime her türlü desteği sağlamaya hazırız” dedi.
Rejim karşıtı Heyet Tahrir Şam lideri Ahmed eş-Şera ise kamu kurumlarının korunması gerektiğini vurgulayarak, bu kurumların resmi olarak devredilene kadar eski hükümetin gözetiminde kalacağını duyurdu.