Grand Kartal Otel'de 78 kişinin hayatını kaybettiği yangına dair hazırlanan iddianame, ihmallerin nasıl ağır sonuçlara yol açtığını somut verilerle ortaya koydu. Zehirlenme, yanma ve yüksekten düşme vakalarının yer aldığı belgede, olayın seyrini belirleyen kritik eksiklikler tek tek raporlandı.

Grand Kartal Otel yangınında 78 kişi hayatını kaybetti: İddianame mahkemeye sunuldu

Bolu’nun önemli turizm merkezlerinden biri olan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yer alan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak 2025 tarihinde meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi ise yaralanmıştı. Söz konusu faciaya ilişkin Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 98 sayfalık iddianame Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

13 şüpheliye 1998 yıla kadar hapis istemi

Hazırlanan iddianamede, otel sahipleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer ve Mehmet Salun’un yanı sıra Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ile İtfaiye Eri İrfan Acar hakkında 78’er kez "olası kastla öldürme" ve "olası kastla kasten yaralama" suçlarından toplam 1998’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

22 kişiye bilinçli taksir suçlaması

İddianamede ayrıca, otelin teknik ve mutfak personelleri ile iş güvenliği uzmanları, resepsiyon görevlisi, enerji firması ve sertifikasyon şirketi yetkilileri, LPG tesisat bakım görevlileri ile Bolu İl Özel İdaresi'nden sorumlu bazı kamu görevlilerinin de "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle yargılanmaları istendi.

54 kişi zehirlenerek, 20 kişi yanarak, 4 kişi düşerek öldü

Faciaya dair hazırlanan iddianamede, hayatını kaybeden 78 kişiden 54’ünün karbonmonoksit zehirlenmesi, 20’sinin yanarak, 4’ünün ise yangından kaçmaya çalışırken pencereden atlaması sonucu yaşamını yitirdiği bilgisi yer aldı. Ayrıca, yaralanan 133 kişiden 7’sinin yüksekten atlama nedeniyle kemik kırıkları yaşadığı kaydedildi.

Yangın yanıcı malzemeler nedeniyle hızla yayıldı

İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, yangının restoran katındaki LPG bağlantı hortumlarının erimesiyle başladığı ve otelin dekorasyonunda kullanılan yoğun ahşap kaplamalar, halılar, petrokimyasal içerikli ürünler ile diğer yanıcı malzemeler nedeniyle hızla yayıldığı ifade edildi.

Yangın alarm butonları ve siren sistemleri işlevsiz kaldı

Yangın sonrası Bolu İl Jandarma Komutanlığı Kriminal Kısım Amirliği tarafından hazırlanan olay yeri inceleme raporu da iddianameye eklendi. Raporda, otelin dış cephesinde yangın merdiveninin bulunmadığı, katlardaki yangın alarm butonları ve siren sistemlerinin yangın nedeniyle eridiği tespitine yer verildi. Ayrıca binadaki kapalı yapıların, gaz tahliyesini engelleyerek can kayıplarını artırdığı belirtildi.

Uzmanlar, “Her katta yangın panosu mevcut ancak bazı panolardaki yangın tüpleri etkisiz kalmış. Oda tavanlarında bulunan duman detektörleri ve kapı arkalarındaki yangın tahliye planları da yangının şiddeti nedeniyle işlevsiz hale gelmiş” diye raporladı.

İtfaiye erişimi mümkün değildi

İddianamede yer alan bilirkişi tespitlerine göre, otelin konumlandığı alan, acil durumlarda itfaiyenin müdahalesine uygun değildi. Binanın yan ve arka cephelerine itfaiyenin ulaşabileceği bir yol bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, binadaki kaçış mesafelerinin, “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”te öngörülen sınırların çok üzerinde olduğu ifade edildi.

Kaçış kapıları yangın kapısı niteliğinde değil

İddianamede ayrıca, taşınabilir yangın söndürme cihazlarının rastgele yerleştirildiği, 3 Ekim 2022’den yangın tarihine kadar iş sağlığı ve güvenliği uzmanının görev yapmadığı, binada yeterli sayıda kaçış noktası bulunmadığı, mevcut tahliye kapılarının ise yangın kapısı özelliği taşımadığı bilgilerine yer verildi. Raporda, “Acil çıkışların hiçbirinin, gerçek bir yangın anında kullanılabilecek özellik taşımadığı, kaçış kapılarının yangına dayanıklı olmadığı tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: DHA