Anayasa Mahkemesi (AYM), noterlere verilebilecek disiplin cezalarına dair Noterlik Kanunu’nun 125 ve 126. maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar vererek iptal etti. İptal kararları, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Noterlik Kanunu’ndaki Disiplin Düzenlemeleri

AYM, iptal kararını, düzenlemelerin "belirli bir açıklıkta ve öngörülebilirlikte olmadığı" gerekçesiyle aldı. Karar, Ankara 20. İdare Mahkemesi’nin bir notere verilen uyarma cezasının iptali talebi üzerine şekillendi. Mahkeme, Noterlik Kanunu’nun 126. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu ve cezaların hangi eylemler üzerinden verileceğinin belirsiz olduğunu öne sürdü. Yüksek Mahkeme, 126. maddeyi inceledikten sonra, aynı düzenlemelerle bağlantılı olarak 125. maddeyi de iptal etti. 125. maddede, noterlerin mesleki davranışlarına ilişkin belirsiz ifadeler bulunduğu ve disiplin cezalarının keyfi bir şekilde uygulanabileceği ifade edilerek bu düzenleme de iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi Tarafından İptal Edildi

Noterlik Kanunu’na göre, noterler hakkında uygulanacak disiplin cezaları arasında uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak işten çıkarma ve meslekten çıkarma yer alıyordu. Bu cezalarla ilgili hükümler de AYM tarafından iptal edilen maddeler arasında yer aldı. Karar gerekçesinde, daha önce Türk Eczacıları Birliği Kanunu'ndaki benzer bir düzenlemenin de yine "belirli açıklık ve öngörülebilirlik eksikliği" nedeniyle iptal edildiğine dikkat çekildi. AYM, bu düzenlemelerin benzer olduğu ve aynı gerekçelerle iptal edilmesi gerektiği sonucuna vardı. İptal kararının, 9 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilerek, noterlik mesleğinde cezaların uygulanma biçiminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: AA