Vergi İdaresi, internet üzerinden bireysel danışmanlık, koçluk, eğitim, theta healing (bilinçaltı terapi tekniği), mentörlük, meditasyon, mindfulness, terapi ve doula (doğum destekçisi) gibi faaliyetlerden gelir elde eden ancak vergi beyannamesi vermeyen veya eksik bildirimde bulunan kişilerle ilgili çalışma başlattı. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi bilincini artırmak ve kayıt dışı faaliyetlerle mücadele etmek amacıyla denetimlere devam edeceğini duyurdu. Vergilendirmede adalet ve etkinliği sağlamak, bu çalışmaların temel ilkesini oluşturuyor. Banka hesap hareketleri incelemeye alınan mükelleflerin beyanları ve bildirimleri karşılaştırıldığında, hizmet sunumlarıyla ilgili bilgiler ve banka hareketleri ile vergi beyannameleri arasında uyumsuzluklar tespit edildi.
Yüzde 15 gelir vergisi kesintisi yapılacak
Sosyal medya üzerinden gelir elde eden kişilerin defter tutma ve belge düzenleme gibi vergisel yükümlülüklerde yetersiz kaldığı belirtilen açıklamalarda, bu kişilere yönelik daha kolay bir vergilendirme yöntemi getirildi. Yeni yönteme göre, sosyal medya gelirlerinden kazanç sağlayanların, vergi dairesinden bir istisna belgesi alarak banka hesabı açması gerekecek. Bu hesaplara yatırılan paralardan bankalar, yüzde 15 gelir vergisi kesintisi yapacak ve 2024 yılı için, bu gelirler 3 milyon lirayı aşmadığı sürece kesinti, nihai vergi olacak. Kazanç 3 milyon lirayı geçtiği takdirde yıllık beyanname verilecek.
Gelir İdaresi Başkanı Şimşek, vergiye tabi olmayan bir alan ya da hizmet bırakmama amacında olduklarını belirterek, yürütülen çalışmaların bu doğrultuda devam edeceğini vurguladı.
Bakan şunları söyledi:
“Bu denetimlerde kayıt dışı kazanç elde eden mükellefler izaha davet edilmeye başlandı. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz. İzaha davet sürecinde uyum göstererek kayıt dışı kazancını beyan eden mükellefler daha az ceza ödeyecek, uyumsuz davranan mükellefler ise vergi incelemesine alınacak.”