İzmir’de kadınların sosyal ve ekonomik yaşama daha güçlü katılımı yönünde yürütülen çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın “Hem İşte Hem Eğitimde” programı kapsamında düzenlenen “Birlikte Mümkün” etkinliğinde kadın istihdamı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iyi uygulama örnekleri masaya yatırıldı.

Etkinlik kapsamında düzenlenen “Kamu ve STK Çalışmaları” paneline katılan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Belediyesi bünyesinde yürütülen kadın odaklı projeleri anlattı. Panelde, İZİKAD Başkanı Özden Monkul Erten ve Manisa Büyükşehir Belediyesi danışmanı Hale Kuzucu da deneyimlerini paylaştı.

Her alanda daha fazla görünürlük için

Başkan Mutlu, İzmir’de 8 kadın belediye başkanının görev yapmasının toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, Konak’ta kadınların istihdamdan sosyal yaşama kadar her alanda daha görünür hale gelmesi için çalıştıklarını söyledi. Belediye olarak Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı hayata geçirdiklerini, kadına yönelik şiddetle mücadelede sivil toplumla iş birliğini öncelikli gördüklerini ifade etti.

Pek çok destek programı hayata geçti

Ücretsiz oyun evlerinden meslek edindirme kurslarına kadar pek çok destek programını hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Mutlu, kadınların yalnızca ev ekonomisine değil, kentin kalkınmasına da katkı sunabileceği alanlar oluşturduklarını vurguladı. Sivil toplum kuruluşlarıyla kurdukları dayanışma hattının, mevcut ekonomik koşullarda daha da kıymetli hale geldiğini ifade eden Başkan Mutlu, bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan şeyin, birlikte hareket etme iradesi olduğunu dile getirdi.

Güçlü bir dayanışma hattı kuruldu

Konak Belediyesi ile İnci Vakfı’nın ortak yürüttüğü CNC tezgah operatörlüğü eğitimlerine de değinen Başkan Mutlu, eğitim sürecini tamamlayan kadınların mesleki yeterlilik belgesi aldığını ve iş gücü piyasasında yer edinmeye başladıklarını belirtti. Kadınların mesleki yetkinlik kazanarak güvenceli işlere kavuşmasının, geçici desteklerin ötesinde bir değişim yarattığını vurguladı.

Ortak akıl yerel yönetimler için bir şans

Uzun yıllar Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde görev almış bir yönetici olarak, sivil toplumun ürettiği bilgi ve deneyimin yerel yönetimler için paha biçilmez olduğunun altını çizen Başkan Mutlu, ortak akıl ve gönüllü katkının, yerel yönetimlerin en güçlü dayanak noktası olduğunu kaydetti.

Omuz omuza direnmeye devam 

İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkılan bir ülkede kadın mücadelesinin tek bir an bile sekteye uğramaması gerektiğini vurgulayan Başkan Mutlu, kadınların evde, sokakta ve iş yerinde kendi gücünün farkına vararak mücadeleyi büyütmesi gerektiğini ifade etti. Omuz omuza verilen bu mücadelenin, daha eşit, daha adil bir gelecek için vazgeçilmez olduğunu belirtti.

Muhabir: Nazlı Şentürk