İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Tabip Odası iş birliğiyle 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında düzenlenen "Terk" başlıklı panelde, hekimlerin yurtdışına göçü, sağlıkta dönüşüm ve İzmir hastanelerinin tarihi ele alındı. Panele katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, sağlık sisteminin mevcut sorunlarına dikkat çekerek, hekimlerin ülkede kalmasının önemine vurgu yaptı.
Ülkenin iyi hekimlere ihtiyacı var
İzmir Sanat'ta gerçekleştirilen panelde konuşan Başkan Cemil Tugay, hekimliğin yalnızca meslek değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu belirterek, sağlık sisteminin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. İyi hekimlerin yurtdışına göç etmek zorunda bırakılmasının büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, hekimlerin toplum için ne kadar değerli olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.
Özel sağlık sistemi teşvik ediliyor
Sağlık sisteminde yaşanan olumsuzluklara değinen Başkan Tugay, devlet hastanelerinde hekimlik yapmanın giderek zorlaştığını ve özel sağlık sektörünün teşvik edildiğini dile getirdi. Devlet hastanelerinde doktor bulmanın her geçen gün daha zor hale geldiğini belirten Başkan Tugay, yurtdışına gitmenin bu sürecin en uç noktalarından biri olduğunu ifade ederek, hekimlerin mücadele etmekten vazgeçmemesi gerektiğini kaydetti.
14 Mart, Tıp Bayramı değil artık
Eskiden 14 Mart'ın coşkuyla kutlanan bir gün olduğunu ancak son yıllarda hekimler için bayramdan çok sorunları dile getirdikleri bir güne dönüştüğünü belirten Başkan Tugay, sağlık sisteminde yaşanan krizlerin hekimlerin çalışma koşullarını olumsuz etkilediğini söyledi. 14 Mart’ın artık bir bayram değil, sağlık çalışanlarına saygı ve farkındalık günü olarak değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.
En büyük ikinci sorun
Hekimlerin mesleklerinden soğumasına neden olan en büyük sorunlardan birinin sağlıkta şiddet olduğunu belirten Başkan Tugay, bu konuda yeterli önlemlerin alınmamasının da büyük bir problem olduğunu ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu durumu yakından takip ettiklerini vurgulayan Başkan Tugay, hekimlerin güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmaları gerektiğini dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Eşrefpaşa Hastanesi’nin ek binasının tamamlanmasıyla birlikte sağlık hizmetlerinin daha da güçleneceğini belirten Başkan Tugay, hastaneye gelen acil hastaların geri çevrilmediğini ve sağlık hizmetlerinin titizlikle yürütüldüğünü iletti.
Daha güzel bir sağlık sistemi için
Panele katılan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap da sağlık sisteminin içinde bulunduğu çıkmaza dikkat çekerek, sağlık politikalarının işlemez hale geldiğini ifade etti. Yeni doğan skandalı sonrası birçok kişinin sağlık sistemindeki çöküşü fark ettiğini söyleyen Prof. Dr. Azap, daha iyi bir sağlık sistemi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Başkan Tugay, her zaman yanlarında
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt ise sağlık sisteminin piyasalaştırılmasıyla birlikte, hekimlerin en çok darp edilen meslek grubu haline geldiğini ifade ederek, mesleğin itibarsızlaştırılmasının sağlık çalışanları üzerindeki baskıyı artırdığını dile getirdi. Başkan Tugay’ın her zaman hekimlerin yanında olduğunu belirten Prof. Dr. Özyurt, desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Sunumlar yapıldı
Panel kapsamında düzenlenen oturumlarda, hekimlerin yurtdışına göç etme nedenleri ve sağlık sisteminin dönüşümü üzerine sunumlar yapıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Toplumbilimci Prof. Dr. Deniz Yükseker, hekimlerin neden yurtdışına yöneldiğini anlatırken, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fisun Akdeniz ise hekimlerin mesleklerini yaparken içsel olarak yaşadığı zorlukları ele aldı.
İzmir hastanelerinin tarihi
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap tarafından gerçekleştirilen sunumda, sağlıkta dönüşümün nasıl olması gerektiği tartışıldı. Panelin sonunda meslekte 50. yılını dolduran hekimlere onur plaketi takdim edildi. Panelde ayrıca, İzmir hastanelerinin tarihine yönelik sunumlar gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay ve Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Başak Bayram’ın moderatörlüğünde düzenlenen oturumda, Dr. Turhan Sofuoğlu İzmir Hastaneleri Tarihi, Prof. Dr. Şerafettin Canda Dokuz Eylül Üniversitesi’nin geçmişi ve Prof. Dr. Ülkü Bayındır ise Ege Üniversitesi’nin tarihi hakkında bilgiler paylaştı.