İstanbul'un en önemli doğal alanlarından biri olan ve şehrin hem su kaynağı hem de "akciğeri" olarak bilinen Belgrad Ormanı, yapılaşmaya açık hale getiriliyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) bu yöndeki başvuruyu kabul ettiği bildirildi. Peki, Belgrad Ormanı nerede, imara mı açılacak? Konuya yönelik detaylar için haberi okuyunuz.

Belgrad Ormanı imara mı açılacak?

Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Başkanı Sezai Kaya, 5 bin 237 hektarlık Belgrad Ormanı'nın bin 150 hektarının “milli park” statüsüne alınacağını açıkladı. Bu değişiklik, ormanın koruma seviyesini düşürerek yapılaşmaya kapı aralayacak. Milli park statüsünde, otel gibi konaklama tesislerinin inşa edilmesine izin verilebiliyor.

Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde titizlikle korunan bu ormanda, geçmişte 214 hektarlık alan tabiat parkı olarak düzenlenmişti. Yeni düzenlemeyle birlikte bin 150 hektarlık alan, milli park statüsüne alınarak konaklama ve diğer yapılaşma faaliyetlerine açılacak. Bu durum, ormanda ağaç kesimlerinin artmasına, yollar ve kamp alanları yapılmasına yol açabilecek.

Kuzey Ormanları Savunması ve çevre örgütleri, daha önce yaptıkları açıklamalarda Belgrad Ormanı’nda maden faaliyetleri ve inşaatlarla doğanın tahrip edildiğine dikkat çekmişti. Çevreciler, bu düzenlemeye karşı çıkarak, alanın korunması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara, ormanın 1950’de Bakanlar Kurulu kararıyla muhafaza ormanı ilan edildiğini hatırlatarak, protokolün Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerektiğini belirtti. Özkara, bu düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından iptal edileceğine dair umutlarını dile getirdi.

Belgrad Ormanı nerede?

Belgrad Ormanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Çatalca Yarımadası'nın en doğu noktasında yer alan doğal bir ormanlık alandır. Doğu sınırında İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz bulunur.

Belgrad Ormanı, hem bitki örtüsü hem de hayvan çeşitliliği açısından büyük öneme sahip. Osmanlı döneminden kalma altı tarihî bentle su kaynaklarının korunduğu bu orman, irili ufaklı pek çok akarsuya ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda, pek çok endemik türün yaşam alanı olan bu bölge, İstanbul halkı için doğal bir kaçış noktası olarak da önemli bir yer tutuyor.

1956 yılında mesire alanı olarak düzenlenen ve İstanbul halkına açılan Belgrad Ormanı’nın geleceği, yapılacak imar değişiklikleri ile belirsizlik içine girmiş durumda.

Kaynak: DUVAR