Türkiye'nin İslam hukuku alanındaki önde gelen isimlerinden biri olan Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit, akademik kariyerindeki başarılarının yanı sıra dil bilgisiyle de öne çıkıyor. Akademik alanda kazandığı saygın konumunun yanı sıra Fransızca ve Arapça dillerini bilmesi, uluslararası alanda etkili bir rol oynamasını sağlıyor.
Cevat Akşit kimdir?
Denizli/Yatağan'da 1938 yılında doğan Mustafa Cevat Akşit, henüz 4 yaşındayken ilim sahibi babası Şakir Ali Efendi'yi kaybetmiştir. Annesi Havva Hanım tarafından yetiştirilen Akşit, ilk eğitimini tamamladıktan sonra amcası Zühtü Akşit'ten Kur'an-ı Kerim ve Arapça dersleri almıştır. Isparta İmam-Hatip Lisesi'ne devam etmiş, ardından İstanbul İmam Hatip Lisesi'ne geçiş yaparak mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından, Fatih-Zeyrek'teki Ümmü Gülsüm Mescidi'nde merhum Mehmed Zahid Kotku Hazretleri'nden ilim tahsili yapmıştır. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirerek doktor unvanını almış, sonrasında doçent ve İslam Hukuku Profesörü olmuştur.
1970-1980 arasında, öğretim üyeliği yanında çeşitli idari, hukuki, sanayi ve ticari faaliyetlerde bulunmuştur. İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça dillerine hakim olan Akşit'in, İşletme Hukuku ve İş Hukuku konularında üniversitelerde ders kitabı olarak okutulan eserleri bulunmaktadır. İslam Hukuku ve İş Hukuku alanında çeşitli kitaplar yazan Akşit'in, Mutlu Evlilik İslami Esasları, İslam'da Lanetliler Toplumsal Yaralar, Modern Ticaret Hukuku ve İslam Ticaret Hukukunda Haksız Rekabet, İslam'da Ticaret Prensipleri, İslam Ceza Hukuku ve İnsani Esasları, Hac Rehberi adlı eserleriyle de tanınmaktadır.
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Kürsüsü'nden emekli olan Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit, şu anda Gümüşhaneli Araştırma Yardımlaşma ve Eğitim (GAYE) Vakfı mütevelli heyeti başkanlığını yürütmektedir. Evli ve dört çocuk babası olan Akşit, bilgi ve birikimini pek çok alanda yayınlar ve etkinliklerle paylaşmaktadır.
Cevat Akşit Hoca kaç dil biliyor?
Mustafa Cevat Akşit Hoca, Fransızca ve Arapça dillerine hakimdir. 1975 yılında doktor unvanını, 1980'de doçentlik unvanını ve 1988'de İslam Hukuku profesörlüğünü almıştır.