Hazırlayan: İzmir Müftülüğü Vaizesi Fatma Özmen Ergen
Ayet-i Kerime
"Göklerin ve yerin egemenliği Allah'a aittir. O dilediğini yaratır; dilediğine kız çocukları bahşeder, dilediğine de erkek çocukları bahşeder. Yahut erkek ve kız çocuklarını birlikte verir. Dilediğini de çocuksuz bırakır. Şüphesiz O her şeyi bilir, her şeye gücü yeter." (Şûrâ, 42/49-50)
Hadis-i Şerif
Huzeyfe'den nakledildiğine göre, Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Kişinin imtihanı; ailesi, malı, nefsi, çocuğu ve komşusu iledir. Oruç, namaz, sadaka ve iyiliği emredip kötülükten sakındırmak bu imtihan için kefaret olur." (Buhârî, Mevâkît, 4; Müslim, Fiten, 26)
Dua
Allah’ım! Günahlarımın küçüğünü büyüğünü, ilkini sonuncusunu, insanlardan gizlenerek yaptığım ve gizlenmeden alenen yaptığım bütün günahlarımı bağışla. (Müslim, Salât, 216)
Sohbet
Günümüz tıp teknolojileri doğal yoldan çocuk sahibi olamayanlar için yeni fırsatlar sunmaktadır. Müminler bu yöntemlerden dinimizin izin verdiği kurallar çerçevesinde faydalanabilirler. Tüp bebek uygulaması son yıllarda en bilinen çocuk sahibi olma yöntemlerinden biridir.
Çocuk sahibi olamayan ailelerin taşıyıcı annelik yöntemiyle veya sperm bankalarından alınacak spermle çocuk sahibi olmaları caiz değildir. Çünkü bu uygulamalar; dinin mahremiyet, evlilik, neslin korunması, şahsiyetin korunması, kişilerin ruh ve beden sağlığının korunması ve insanın saygınlığı ile ilgili ilkelerini ihlal etmektedir.
Çocuk sahibi olmak için kadınların yumurta nakli yaptırması caiz değildir, çünkü kadının yumurtası genetik özellikleri taşır ve annelik hukukunda karmaşaya sebep olur. Genetik özellikler taşıması konusunda şüpheler olduğu için rahim nakli yapılması da caiz değildir.
İnsanın çocuğunun olmaması onun mutluluğuna ve kendisine verilen pek çok nimetin farkında olmasına engel olmamalıdır. Dinimizin izin verdiği yöntemleri kullanmasına rağmen çocuğu olmayan ailelere düşen, bu durumun dünya imtihanının bir parçası ve Allah'ın takdiri olduğunu kabul ederek sabretmektir. İnsanın ulaşmayı hedeflediği her şey onun hakkında, hayırlı olmayabilir. "Hakkınızda hayırlı olduğu halde bir şeyden hoşlanmamış olabilirsiniz. Sizin için kötü olduğu halde bir şeyden hoşlanmış da olabilirsiniz. Yalnız Allah bilir, siz ise bilemezsiniz." (Bakara, 2/216)
Çocuğu olmayan insanların imkanlarını ihtiyaç sahipleri ile paylaşmaları, kimsesiz ve ilgiye muhtaç çocuklara ve yetimlere kucak açmaları, onlara koruyucu aile olmaları, ilimle meşgul olmaları gibi onları her iki dünyada mutluluğa ulaştıracak pek çok yol vardır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) yetimlerle özel olarak ilgilenmiş ve ümmetini yetimlerle ilgilenmeleri konusunda teşvik etmiş, yetimle ilgilenen kişilerle cennette yan yana olacağı müjdesini vermiştir (Buhârî, Talak, 25). Onu çok seven, her davranışını örnek almak isteyen sahabe yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara sahip çıkmış onların yetiştirilmeleri konusunda çaba sarf etmişlerdir.
Ne mutlu Rab binin verdiğine de vermediğine de rıza gösterenlere!
Ne mutlu verdiğinde şükredenlere, vermediğinde sabredenlere!
Fetva
Tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi caiz midir?
Günümüzde tüp bebek yönteminde sperm ayrıştırma veya PGT tekniği ile bebeğin cinsiyetini belirlemek mümkün hale gelmiştir. Teknik imkanlarla cinsiyet belirlenmesi mümkün olsa da bu durum şimdiden öngörülemeyecek demografik sorunlar ortaya çıkarabileceği gibi cinsiyetlerin dağılımındaki dengenin bozulmasına da yol açabilir.
Kur'an-ı Kerim'de "Göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır. O, dilediğini yaratır. Dilediğine kız çocuklar, dilediğine erkek çocuklar verir." buyurulmaktadır (Şûrâ, 42/49). Teknik müdahale ile cinsiyet seçimine gidilmesi, Allah'ın bu konudaki takdirine rıza göstermeme, toplumsal dengenin bir cinsiyet aleyhine bozulabilme ihtimali ve uygulama esnasında bir zaruret olmaksızın avret bölgelerinin açılması gibi nedenlerden ötürü caiz değildir. Ancak uzman hekim heyeti tarafından genetik bir hastalık nedeniyle cinsiyet seçimine gidilmesinin önerilmesi durumunda, sperm ayrıştırma yöntemi kullanılarak cinsiyet seçimine gitmek, tedavi kapsamında değerlendirilip caiz görülebilir.