İstanbul'da düzenlenen "Deniz Kaplumbağaları Çalıştayı ve Bilim Komisyonu Toplantısı" başladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdür Yardımcısı Paşa Enver Baysa, Türkiye'nin deniz kaplumbağalarının korunması adına önemli çalışmalara imza attığını belirtti. Bu yıl 760 bin 424 deniz kaplumbağası yavrusu denizle buluşturuldu.
Biyoçeşitlilikte Türkiye’nin Önemli Rolü
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı DKMP tarafından İstanbul Akvaryumu'nda gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Paşa Enver Baysa, Türkiye'nin farklı iklim türleri, zengin topoğrafyası ve eşsiz coğrafyasıyla biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir konumda olduğunu vurguladı.
Baysa, biyoçeşitliliği koruma adına yapılan çalışmaları şu sözlerle özetledi:
"Biyoçeşitlilik envanteri, korunan alanların ilanı, tür eylem planlarının hazırlanması ve yabani hayatın rehabilitasyonu gibi projeleri yürütüyoruz. Yabani hayat türlerinin hayatta kalma oranlarını artırmak için uydu ve GPS'li izleme çalışmalarına ağırlık veriyoruz."
760 Bin Yavru Denizle Buluştu
Baysa, deniz kaplumbağalarının korunması için yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler paylaşarak, 2024 yılı itibarıyla 568 bin 904 caretta caretta (iri başlı deniz kaplumbağası) ve 191 bin 520 chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası) yavrusunun denize ulaştırıldığını söyledi.
"Deniz kaplumbağaları, yumurtadan çıktıkları kumsallara yıllar sonra geri döner. Bu nedenle yuvalama alanlarının korunması hayati öneme sahip. Türkiye, bu bilinçle yuvalama alanlarını koruma çalışmalarına devam ediyor," diyen Baysa, 20 önemli yuvalama alanı belirlendiğini ve bu alanlarda düzenli gözlem yapıldığını belirtti.
Deniz Kaplumbağaları İçin Rehabilitasyon Merkezleri
Yaralı deniz kaplumbağalarının tedavisi için Hatay, Mersin, Muğla, İstanbul ve Çanakkale'de 5 rehabilitasyon merkezi kurulduğunu ifade eden Baysa, bu merkezlerde tedavi edilen kaplumbağaların yeniden denize bırakıldığını söyledi.
"Kaplumbağaların ülkemiz sahillerinde yuva yapması, denizlerimizin temizliğinin göstergesi. Çalıştayın, deniz kaplumbağalarının korunması için daha etkili çözümler üretmesine katkı sağlayacağını umuyoruz," diye ekledi.
Akvaryumdan Önemli Katkı
İstanbul Akvaryum Genel Müdürü Dilek Çapanoğlu ise çevre ve ekosistemlerin korunmasında farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekti. Çapanoğlu, Akvaryum’un deniz kaplumbağalarının bakım ve rehabilitasyonunda kritik bir rol oynadığını belirterek, şunları söyledi:
"Deniz kaplumbağaları, iklim değişikliği ve plastik atıklar gibi insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya. Nesli tehlike altında olan bu türlerin korunması için çalışmalara devam ediyoruz."
Yuvalama Alanlarında Bilimsel Çözümler
İki gün sürecek olan çalıştayda, Akdeniz sahilini yuvalama alanı olarak kullanan caretta caretta ve chelonia mydas türleriyle ilgili araştırma, izleme, eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları ele alınacak.
Kaplumbağaların yuvalama alanlarında karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklara yönelik bilimsel çözüm önerileri tartışılacak.