İzmir’in işgal edildiği 15 Mayıs 1919 tarihinde, düşmana karşı ilk kurşunu sıkarak direnişin sembolü olan gazeteci Hasan Tahsin, ölümünün 106’ncı yılında adına dikilen Konak Atatürk Meydanı’ndaki İlk Kurşun Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve yurttaşlar katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından anıta çelenk bırakılmasıyla başladı.

İzmir’in ve Türkiye’nin gururu

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Hasan Tahsin’in gazeteciliğin onur simgesi olduğunu vurgulayarak, onun sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin de kahramanı olduğunu söyledi. Başkan Tugay, kurtuluşun başlangıç noktası olarak kabul edilen bu direnişin simge isminin, gazeteciliğin cesaret ve halkın gerçeğe ulaşma hakkı ile özdeşleştiğini dile getirdi.

Bir şeyleri kabullendiğimiz için bugün böyle

Konuşmasında günümüz gazetecilerine de seslenen Başkan Tugay, sadece Hasan Tahsin’in değil, bugün doğruyu söylemekten çekinmeyen tüm gazetecilerin kahraman olduğunu vurguladı. Uğur Mumcu ve Abdi İpekçi gibi öldürülen gazetecilerin yeterince sahiplenilmemesinin bugünkü özgürlük sorunlarının temeli olduğunu ifade eden Başkan Tugay, demokrasinin susturulan kalemlerle savunulamayacağını belirtti.

Hasan Tahsin’in izinden gitmeye devam edeceğiz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise yaptığı konuşmada, Hasan Tahsin’in cesaretiyle açtığı yolun sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin aydınlık geleceğinin temelini oluşturduğunu söyledi. Gazeteciliği yalnızca yazmak değil, gerektiğinde mücadele etmek ve özgürlük için bedel ödemek olarak tanımlayan Gappi, Hasan Tahsin’in hem gurur hem sorumluluk kaynağı olduğunu dile getirdi. İzmirli gazeteciler olarak onun izinden yürümeye devam edeceklerini kaydetti.

Muhabir: İpek Kırca