Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Malatya’da düzenlenen bölge toplantısında yaptığı açıklamada, dijital yayıncılığın gelişimi açısından büyük fırsatlar sunulduğunu belirterek, mevzuatta yer alan asgari şartları karşılayabilecek durumda olan çok sayıda haber sitesini Kurumun resmi ilan ve reklam sistemine dahil olmaya davet etti.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya Malatya, Adıyaman, Elazığ, Sivas ve Tunceli’de faaliyet gösteren gazete ve internet haber sitesi temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Erkılınç, bölgedeki 25 gazete ile 20 internet haber sitesinin resmi ilan ve reklam yayımladığını, 1 gazete ile 1 internet haber sitesinin ise bekleme sürecinde olduğunu bildirdi.
“Deprem bölgesine destek yıl sonuna kadar uzatılabilir”
2025’in ilk üç ayında bölgedeki yayınlara 35 milyon 977 bin TL’si resmi ilan, 253 bin TL’si reklam olmak üzere toplamda 36 milyon 230 bin TL destek sağlandığını kaydeden Erkılınç, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yayın kuruluşları için uygulanan kolaylaştırıcı tedbirlerin yıl sonuna kadar uzatılması yönünde Yönetim Kurulu’na teklif sunulacağını ifade etti.
Depremin etkilerinin halen sürdüğünü vurgulayan Erkılınç, yayıncılıktaki sorumluluklardan uzaklaşılmaması gerektiğinin altını çizdi. “Kolaylık sağlıyoruz ancak özgün içerik eksikliği ve sistemsel yükümlülükleri yerine getirmeme durumlarını depremle açıklamak doğru değil” dedi.
“İnternet haberciliğinde 2 yıl heba edildi”
İnternet haber sitelerinin resmi ilan sistemine dahil edilmesinin ardından geçen iki yılda beklenen gelişmenin sağlanamadığını kaydeden Erkılınç, dijital altyapıya yatırım yapılması için verilen sürenin büyük ölçüde boşa harcandığını dile getirdi. Erkılınç, “Bot trafiğe harcanan bütçeler, sistemi manipüle etmeye ayrılan zaman keşke nitelikli içerik üretimine yönlendirilseydi. Dijital yayıncılığı özümseyen yayınlar bu süreçte önemli mesafe kat etti. Geriye kalanlar içinse hâlâ geç değil” diye konuştu.
“Müstakil dijital yayınlar önde”
Sadece internet üzerinden yayın yapan müstakil haber sitelerinin, okur eğilimlerini daha iyi analiz ettikleri ve içerik üretiminde daha çevik oldukları için mevzuat şartlarını karşılamada zorlanmadıklarını söyleyen Erkılınç, gazetelere ait dijital mecralarda ise aynı başarıyı göremediklerini ifade etti.
BİK’in şu an 350 ila 400 internet haber sitesiyle resmi ilan ve reklam süreçlerini sürdürdüğünü belirten Erkılınç, yaklaşık 500 başvurunun yapıldığını, bunlardan 100’ünün süreci tamamlayamadığını söyledi. 200 kadar yayın organının ise gerekli kriterleri sağladığı halde başvuru yapmadığını belirtti.
“Resmi ilan sistemine dahil olmak en büyük güvencedir”
Başvuru yapmamış olan haber sitelerine çağrıda bulunan Erkılınç, “Mevzuat şartlarını sağlayabilecek durumda olan haber sitelerini Kurum görev alanına davet ediyorum. Resmi ilan ve reklam sistemine dahil olmak, dijital yayınlar için en büyük güvence ve sürdürülebilirlik teminatıdır” ifadelerini kullandı.
Toplantıya BİK Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Malatya Bölge Müdürü Haşim Poyraz da katıldı. Bölge toplantılarının ikinci turu, 16 Mayıs’ta Diyarbakır’da düzenlenecek toplantıyla tamamlanacak.