Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi, çağın en çok tartışılan konularından biri olan yapay zekâ ile sanat ilişkisini “Müze Söyleşileri” dizisinin son etkinliğinde mercek altına aldı. “Yapay Zekâ Odaklı Sanat” başlıklı etkinlikte, Sanat Tarihçisi Alp Doğu Eser konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü Müze Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko’nun üstlendiği söyleşide, yapay zekânın sanatsal üretim sürecindeki yeri çok boyutlu şekilde değerlendirildi.
Henüz sanat üretecek düzeyde değil
Sanat tarihinde teknolojiyle etkileşimin yeni bir eşiğinde olunduğunu belirten Alp Doğu Eser, yapay zekânın günümüzde hala yaratıcı bilinç düzeyine ulaşmadığını söyledi. Görsel üretim kabiliyetine rağmen, “bu bir sanat eseridir” diyerek anlam yükleyebilecek düzeyde bir bilinçten yoksun olduğuna dikkat çekti.
Yapay zeka güçlü bir araç olarak görülüyor
Eser, sanat üretiminde kullanılan yapay zekâ destekli görsellerin çoğunlukla mevcut verilerden türetildiğini, dolayısıyla henüz tamamen özgün ve ‘yoktan var eden’ bir üretimden söz edilemeyeceğini ifade etti. Buna rağmen, bu teknolojik gelişimin sanatın doğasını yeniden tanımlayabilecek bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Söyleşide yapay zekânın evrimi de ele alındı. Alp Doğu Eser, yapay sınırlı zekâdan genel zekâya ve nihayetinde süper zekâya uzanan süreci aktarırken, genel zekânın gelişimine yaklaşık 20 yıl olduğunu, süper zekâya ulaşmanın ise hâlâ belirsiz olduğunu dile getirdi.
Etkinliğin sonunda Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, Alp Doğu Eser’e katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.