Ege Üniversitesi (EÜ) Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “PASS Teorisi” konulu konferans düzenlendi. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, özel eğitim alanında yenilikçi bakış açıları tartışmaya açıldı. EÜ Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe ile Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Esra Kanlı Denizci’nin moderatörlüğünde düzenlenen konferansa, akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.

Eğitimciler ve öğrenciler için büyük katkı 

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, PASS Teorisi’nin özel eğitimde bilimsel temelli uygulamaların önemine dikkat çekti. Zihinsel işlevlerin değerlendirilmesinde kanıta dayalı modellerin kullanılmasının eğitimciler ve öğrenciler açısından kritik katkılar sağladığını belirtti.

Her çocuğun öğrenme biçimi farklı

Konferansın ana konuşmacısı olan Özel Eğitim Uzmanı, PASS Programları Süpervizörü ve Yazar Gökhan Karatepe, özel eğitimde bireysel farklılıkların göz ardı edildiğini ifade etti. Mevcut sistemin çocukları kategorilere hapseden yapısından uzaklaşmak gerektiğini vurgulayan Karatepe, PASS Teorisi’nin her çocuğun bilişsel işleyişine dair detaylı ve işlevsel bir bakış sunduğunu anlattı.

Çok daha detaylı ve işlevsel bir bakış sunuyor

PASS modelinin sadece zekâyı değil, düşünme biçimini ortaya koyduğunu belirten Karatepe, bu yaklaşım sayesinde müdahalelerin bireysel ihtiyaçlara göre planlanabildiğini söyledi. Örneğin, dikkat becerisi yüksek olan ancak ardıllıkta zorlanan bir çocuğun farklı bir öğrenme yoluna ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Çocuğun gelişimi üç bacaklı bir masa gibidir

Konuşmasında aile, öğretmen ve uzmanın çocuğun gelişiminde üç temel ayak olduğunu belirten Karatepe, bu denge eksildiğinde sistemin işlemez hale geldiğine dikkat çekti. Her çocuğu keşfedilmeyi bekleyen bir haritaya benzeten Karatepe, PASS Teorisi ile hem öğrencilerin hem de kendi gelişim yolculuğunu yeniden tanımladığını ifade etti.

Muhabir: İpek Kırca