Ege Denizi’nde 12 Şubat 2025 günü art arda meydana gelen depremler, bölgede sismik hareketliliğin devam ettiğini gösterdi. Son birkaç saat içinde 4.3 ila 4.8 büyüklüğünde beş ayrı deprem kaydedildi. Depremler, Santorini ve çevresinde hissedilirken yetkililer gelişmeleri yakından takip ediyor.
İlk sarsıntı, saat 11.29’da Ege Denizi’nde 4.8 büyüklüğünde ve 7.91 km derinlikte gerçekleşti. Kısa bir süre sonra 11.43’te yine 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Deprem zinciri 11.58’de 4.4, 12.14’te 4.8, ve 12.20’de 4.7 büyüklüğündeki sarsıntılarla devam etti. Depremlerin en büyüğü 4.8 olarak kaydedildi ve en derin noktası 11.55 km olarak belirlendi.
Ege Denizi’nde Santorini ile Amorgos adaları arasında sismik hareketlilik devam ediyor. Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü’ne göre, Çarşamba sabahının erken saatlerinde beş yeni deprem daha meydana geldi.
En büyüğü 5.0 büyüklüğünde olan deprem, saat 03.14’te Amorgos’un güneyindeki Arkesini yerleşimine yaklaşık 24 km uzaklıkta kaydedildi. Ardından 4.0, 4.6, 4.0 ve 4.1 büyüklüğünde dört artçı sarsıntı daha meydana geldi.
Bölgedeki Deprem Aktivitesi 14.000’i Aştı
26 Ocak’tan bu yana bölgede 14.000’den fazla deprem kaydedilirken, yalnızca 9 Şubat’ta 1.100’den fazla sarsıntı tespit edildi.
Atina Üniversitesi’nden Sismoloji Profesörü George Kaviris, yaşanan depremlerin henüz ana şok niteliğinde olmadığını belirterek, daha büyük bir depremin gerçekleşebileceği konusunda uyarıda bulundu. Kaviris, “Ana şok olarak değerlendirilebilmesi için bir depremin şimdiye kadar kaydedilen en büyük sarsıntıdan en az 0.5 büyüklük daha güçlü olması gerekir” dedi. Şu ana kadar en güçlü sarsıntı 5.3 büyüklüğünde olup Pazartesi gecesi meydana geldi.
Yetkililer, sismik takibi güçlendirmek amacıyla Cape Kolumbo, Anydro Adası ve Ios Adası’na yeni deprem izleme istasyonları kurdu. Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi de Santorini’nin kuzeydoğusuna bir gelgit ölçüm istasyonu yerleştirdi.
Öte yandan, önde gelen sismologlardan Akis Tselentis, Ulusal Sismik Risk Değerlendirme Komitesi’nden istifa etti. Tselentis, istifa mektubunda “Siyasi liderlerin resmi atamalar olmadan komite toplantılarında keyfi dayatmalarına göz yumamam” ifadelerini kullandı.
Santorini’de devam eden sismik kriz nedeniyle Çalışma Bakanlığı, bölgedeki işletmeler için acil önlemler aldığını duyurdu. Pandemi döneminde uygulanan istihdam sübvansiyonlarına benzer bir model devreye sokuldu. Buna göre, iş yerleri kapatılan çalışanlar ayda 534 euro devlet yardımı alacak ve sigorta kapsamları tam olarak devam edecek.
Bölgedeki bilim insanları, depremlerin süreceğini ve büyük bir sarsıntı ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini vurguluyor. Santorini ve çevresinde yüksek sismik hareketlilik nedeniyle alarm seviyesi devam ederken, yetkililer halkı dikkatli ve hazırlıklı olmaya çağırıyor.