Ege Denizi'nde son haftalarda devam eden sismik hareketlilikte belirgin bir azalma gözlemlense de uzmanlar deprem konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Deprem ve tsunami tehlikesiyle sık sık gündeme gelen şehir, şimdi de volkanik patlama riskiyle karşı karşıya.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı’nda önemli açıklamalarda bulunarak, Ege Denizi’nde volkanik hareketliliğin devam ettiğini ve İzmir’in de bu riskten etkilenebileceğini belirtti.

Uzmanlar, bölgedeki aktif volkanların geçmişte büyük püskürmelere neden olduğunu ve benzer olayların gelecekte de yaşanabileceğini vurguluyor.

Prof. Dr. Sözbilir, İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı’na volkanik patlama riskinin de eklenmesi gerektiğini ifade ederken, yetkilileri bu konuda önlem almaya çağırdı.

Bu bölgede çok sayıda volkan olduğunu ifade eden Sözbilir, "Geçmişte 5-6 kez püskürmeler gerçekleşmiş, bunları depremler izlemiş ve ardından tsunami ve volkan patlaması gerçekleşmiş." dedi.

Deprem ve tsunami tehlikesiyle sık sık gündeme gelen şehir, şimdi de volkanik patlama riskiyle karşı karşıya.

Sözbilir, Ege Bölgesi'nde yaşanacak bir tsunaminin yaklaşık yarım saat içinde kıyılara ulaşabileceğini belirterek "Önce deprem, ardından tsunami yaşanıyor. İkisi aynı anda olmuyor çünkü tsunaminin bir varış süresi var. Bizim en az yarım saat vaktimiz olacak" açıklamasında bulundu.

Sözbilir, "Bir tsunami olduğunda ne yapmamız gerektiğini biliyorsak bir sorun yaşamayacağız. Kıyıdan karaya, deniz seviyesinden yukarıya doğru gitmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.