Kasım ayının 12’sinde bir hokey maçında şiddetlenen ve omuzlarına yayılan ağrıyı da göz ardı eden doktor, ertesi gün işe giderek acil serviste görevine devam etti. O sırada ciddi bir kalp krizi geçiren bir hastayı tedavi etti. Hastanın eşiyle yaptığı konuşmada, hastanın da reflü tedavisi gördüğünü öğrenince durumu fark etti. İki olay arasındaki benzerliği gören Loreto, aslında kendisinin de kalp krizi geçirdiğini anladı.

“Onun hikayesi benim hikayemdi,” diyen Loreto, hemen kan testleri ve EKG (elektrokardiyogram) yaptırarak kalp krizi geçirdiğini doğruladı. O günden sonra tıbbi izin alarak kalp rehabilitasyon sürecine başladı. Tıkalı damarlarına stent yerleştirildi ve tedavi süreci devam ediyor.

Timmins ve Bölge Hastanesi, 2025 Kalp Sağlığı Ayı kapsamında Dr. Loreto’nun yaşadığı bu olayı duyurarak kalp-damar hastalıklarına dikkat çekti. Dünya genelinde yılda yaklaşık 18 milyon insanın yaşamını yitirdiği kalp hastalıkları, en yaygın ölüm nedenlerinden biri olmaya devam ediyor.

Kalp krizi (miyokard enfarktüsü), kan akışının kesilmesiyle kalp kaslarının oksijen alamaması sonucu oluşuyor. Bu durum kalp hücrelerinin ölmesine ve geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabiliyor.

Uzmanlar, kalp krizine neden olan risk faktörlerinin hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı ve alkol tüketimi gibi unsurlarla bağlantılı olduğunu vurguluyor. Genetik faktörler ve çevresel etkenler de kalp sağlığını etkiliyor. Loreto’nun babasının da benzer yaşlarda bir kalp krizi geçirdiği biliniyor.
Bilim insanları, kalp krizlerini önlemek ve kalbi iyileştirmek için yeni yöntemler üzerinde çalışıyor. Kalp krizlerinin en çok hangi günlerde meydana geldiğine dair bile belirli kalıplar tespit ediliyor.

Doktor Loreto, düzenli egzersiz yapmasının kalbinin daha güçlü olmasını sağladığını ve daha kötü bir sonuçtan kurtulduğunu düşünüyor. Kalp krizleri bazen hiçbir belirti vermeden aniden ortaya çıkabiliyor, ancak göğüs ve omuz ağrıları, mide bulantısı, nefes darlığı gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Loreto, yıllarca hastalarının sağlığını ön planda tutarak kendi sağlığını ihmal ettiğini itiraf ediyor. Kendisi gibi sağlık çalışanlarının da çoğu zaman aynı hataya düştüğünü belirterek şu ifadeyi kullanıyor:

“Biz başkalarına bakmakta mükemmeliz ama kendimize bakmada berbatız.”