Hakkında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla açılan davada yargılanan gazeteci Zeynep Kuray için mahkeme, suçun yasal unsurlarının oluşmadığına karar verdi. Basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilen davada verilen beraat kararı, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Peki, Gazeteci Zeynep Kuray kimdir, nereli, kaç yaşında?

Gazeteci Zeynep Kuray Hakkında Beraat Kararı Verildi

Gazeteci Zeynep Kuray, "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Karar, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada açıklandı. Mahkeme, Kuray'ın sosyal medya paylaşımlarına ilişkin yöneltilen suçlamaların “kanunda suç olarak tanımlanmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Duruşmaya Avukatı Katıldı

Karar duruşmasına Zeynep Kuray katılmazken, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi’nden Avukat Batıkan Erkoç hazır bulundu. Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcılık makamı, Kuray’ın cezalandırılmasını talep etti. Savunma için süre isteyen Avukat Erkoç, müvekkilinin gazetecilik faaliyetleri kapsamında hareket ettiğini vurguladı. Mahkeme, yapılan değerlendirme sonucunda, Kuray’ın eyleminin suç unsuru taşımadığına hükmederek beraatine karar verdi.

Zeynep Kuray Kimdir?

1978 doğumlu olan Zeynep Kuray, Dev-Genç kurucularından Sarp Kuray ile tiyatro sanatçısı Ayşe Emel Mesçi’nin kızıdır. Küçük yaşlarda ailesiyle birlikte Fransa’ya yerleşen Kuray, burada Yılmaz Güney’in “Duvar” filminde rol alarak sanat hayatına adım attı. Gazetecilik kariyerine 2008 yılında BirGün gazetesinde başladı, ardından ANF ve farklı medya kuruluşlarında muhabirlik yaptı.

Kuray, 2011 yılında KCK operasyonları kapsamında tutuklandı, 2015’te Yüksekova’daki olayları araştırdığı sırada tekrar gözaltına alındı. 2020 yılında Eminönü’ndeki bir protestoyu takip ederken de gözaltına alınmıştı.

Son olarak Saraçhane’deki bir gösteriyi takip ettiği için gözaltına alınan Kuray, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Zeynep Kuray’a Yönelik Gözaltılar

Zeynep Kuray, 2024 yılında gerçekleştirilen bir operasyon kapsamında NOW muhabiri Ali Onur Tosun, AFP’den Yasin Akgül, gazeteci Hayri Tunç, BirGün yazarı Barış İnce gibi birçok basın mensubuyla birlikte gözaltına alındı. Bu gözaltılar basın özgürlüğü tartışmalarını yeniden gündeme getirmişti.

Kaynak: Haber Merkezi