1950’li yıllarda kurşun geri kazanımı amacıyla faaliyete başlayan ve 2010 yılında kapanan Aslan Avcı Dökümhanesi’nin bulunduğu Gaziemir’deki 70 dönümlük alanda yürütülen temizlik çalışmalarında sona yaklaşıldı. Ekovar Çevre Grup A.Ş. tarafından 2022’den bu yana sürdürülen çalışmaların detayları, Swissôtel Büyük Efes İzmir’de düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı. Ekovar Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Özer, alandaki temizlik oranının yüzde 92’ye ulaştığını açıkladı.
Yıllardır gündemde olan sorun resmen kapanacak
Toplantıya proje danışmanları ve uzman ekiplerin katılımıyla yapılan sunumda, sahadaki radyoaktif atıkların büyük ölçüde temizlendiği, kalan cüruf miktarının ise çok az olduğu belirtildi. Özer, bu aşamadan sonra sondaj çalışmalarına geçileceğini, derin toprak analizlerinde ek bir kirliliğe rastlanmazsa yıllardır tartışılan çevre sorununu resmen çözeceklerini ifade etti.
Ekovar, sahadaki çalışmaları RADİSA sistemiyle 7 gün 24 saat izliyor ve tüm veriler kamuya açık şekilde EURDEP üzerinden paylaşılıyor. Atıklar ise uluslararası standartlara uygun olarak TENMAK’a teslim ediliyor, sevkiyatlar NDK gözetiminde gerçekleştiriliyor.
Bu dumanların radyasyonla ilgisi yok
Saha çevresinde geçmişte yaşanan kötü koku ve duman sorununa da açıklık getiren Özer, bunun gömülü sülfürik asitli malzemelerin yağmurla tepkimeye girmesinden kaynaklandığını, Ekovar sahaya girdikten sonra bu sorunun 15 gün içinde tamamen ortadan kaldırıldığını söyledi. İlk dönemde halkın gösterdiği haklı tepkinin, çalışmaların şeffaf ve bilimsel biçimde yürütülmesiyle yerini güvene ve desteğe bıraktığını vurguladı.
Kaçak döküme anında müdahale
Toplantıda gündeme gelen ve sahadan çıkan bazı inşaat atıklarının Torbalı’da boş bir araziye döküldüğü iddialarına da yanıt verildi. Mesut Özer, söz konusu atıkların radyoaktif olmadığını, olayın aynı gün yetkili kurumlara bildirildiğini, analizlerin temiz çıktığını ve taşıma faaliyetini yürüten firma ile tüm ilişkilerin kesilerek yasal süreç başlatıldığını aktardı.
3 noktada radyoaktiviteye rastlandı
Ekovar Proje Koordinatörü Erhan Oymak, radyoaktif kirliliğin sadece üç noktada tespit edildiğini ve bu bölgelerin tamamen temizlendiğini kaydetti. 2012’den bu yana sahada çalışan erken uyarı sistemiyle bakanlığın 7 gün 24 saat izleme yaptığını hatırlatarak, bugün itibarıyla ölçülebilir düzeyde radyoaktivite bulunmadığını belirtti.