İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ ev sahipliğinde düzenlenen İzmir Kitap Fuarı İZKİTAP, 17-27 Nisan tarihlerinde kapılarını kitapseverlere açarken, fuar birçok ilden gelen sahafları da ağırladı. Kitap fuarında bu yıl kitaplar kadar dikkat çeken bir diğer unsur ise sahafların stantlarında satılan pullar, paralar ve fotoğraflardı. Koleksiyon yapmak isteyenlerin oldukça dikkatini çeken pullar ve paralar büyük ilgi görürken, 1930’lu yıllardan başlayarak 2000’li yıllara kadar olan siyah beyaz eski fotoğraflar ise anı meraklılarının gözdesi oldu. 

“Merak ediyorlar”

İstanbul’da 30 yıldır sahaf dükkanı olan ve İZKİTAP’ta stant açan Kırkambar Sahaf’ın sahibi Bayram Koç, siyah beyaz fotoğrafların kitaplardan çok daha fazla ilgi gördüğünü söyledi. İkinci el kitapları topladıkları antikacılardan, atılan mobilyalardan ve kitapların arasından çıkan fotoğrafları anı meraklıları için fuara getirdiklerini belirten Koç, “Ben 30 yıldır İstanbul’da sahafım. Sahafta satılan kitaplar insanları nasıl bir zaman tüneline sokuyor ve birçok yeni anı oluşturuyor ise, bu fotoğraflar da aynı öyle başka dünyaların içine girmeye yardımcı oluyor. Kitaptan daha çok fotoğraflar satılıyor. Çünkü insanlar, eski zamanları merak ediyor. Özellikle 1950’ler civarı, insanlar tarafından çok fazla merak edildiğinden, o zamanlara ait fotoğraflar veya kartpostallar çok fazla ilgi çekiyor” dedi.

Bayram Koç

“Hikayelerinin bir parçası”

Fotoğrafları sabit fiyatlara sattıklarını belirten Koç, “Çok yüksek fiyatlara satmıyoruz, çünkü hepsini incelememiz ve fiyat belirlememiz oldukça zor. Binlerce fotoğraf var. Ayrıca standımızda kartpostallar da satıyoruz. Birçok kartpostalın üzerinde, şu anda nerede olduklarını bilmediğimiz birçok aileden hikayeler yazıyor. Kimi yurt dışındaki ailesine bir bayram tebriği göndermiş, kimi annesine, kimi teyzesine, kimi amcasına uzak şehirlerden fotoğraflarını iliştirdikleri mesajlar göndermiş. Dünyanın birçok ülkesinden ve adını duymadığımız şehirlerinden bile mesajlar var. Türklerin, yabancıların, geçmiş dönemlerde yaşamış birçok insanın anıları bu kağıtlarda yazıyor. Dolayısıyla da bu hikayeler buradaki insanların ilgisini çekiyor. Kimi arkasında kim oldukları yazılı olan fotoğrafları almak istiyor, kimi ilgisi doğrultusunda iyi çekilmiş fotoğrafları topluyor, kimi ise tanımadığı bir ailenin anılarını baktıkça kendisine iyi geldiği için evine asmak istiyor. Burada fotoğrafları alan herkesin de aynı fotoğraflardaki gibi birçok hikayesi var ve bu fotoğraflar onların da hikayelerinin bir parçası oluyor” diye konuştu. 

Whatsapp Image 2025 04 28 At 13.21.52 (1)

Yoğun ilgi vardı 

Fuarda basılmış siyah beyaz fotoğrafların yanı sıra negatif fotoğraf denilen, fotoğraf filmlerinden kesilen, henüz basılmamış fotoğrafların da satıldığını belirten Koç, “Negatif fotoğraflar da çok fazla ilgi çekiyor. Özellikle fotoğraf tutkunları için oldukça merak edilen malzemeler. Diğer yandan eskiye ait dergiler, gazeteler, plaklar, pullar, paralar ve birçok ülkeye ait yabancı dil kitaplar da fuarın en çok ilgi çeken ürünleri. Bizim için bu yıl İZKİTAP çok iyi geçti. Çünkü kitapların yanında fotoğraflara, pullara, kartpostallara, paralara, yani eskiye ait her şeye ilgi oldukça yoğundu” dedi. 

“Sıfır fiyatına satamayız”

Zaten sahaflar vatandaşın uygun fiyata kitaba ulaşması için oldukça önemli. Sahafta sıfır fiyatına hiçbir şekilde kitap satamazsınız. Dolayısıyla sahaflarda fiyatlar uygun olmalıdır. Bu yüzden de bu yıl İZKİTAP sahaflar için oldukça iyi geçti. Ancak şunu unutmamak lazım, ilgi çeken, vatandaşın talep ettiği kitapların veya ürünlerin sahafta olması kazandırır. Öyle niteliğine bakmadan satmak için getirilen her şey satılmaz. Kitap, önce sahafın gözünden değerlendirilmeli ve vatandaşın yayınevinde bulamayacağı ancak ve ancak sahafta bulabileceği nitelikte ürünler getirilmesi en önemli etkendir. Sahaf eskiyi anlatır, anıları tozlu raflardan indirir. Vatandaşı bir zaman tünelinde gezdirir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Dilek Çakır Durak