NASA, 14 Aralık'ta gerçekleşen ve Amerika kıtasında kısa dalga radyo kesintisine neden olan rekor düzeydeki Güneş patlamasını doğruladı. Uzay ajansı, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi'nin 10 Eylül 2017'den bu yana yaşanan en büyük Güneş patlaması olarak tanımladığı görüntüleri kısa süre önce yayınladı.

Jeomanyetik etki nedir? 

Güçlü güneş patlamaları, jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. Örneğin, 6 Eylül 2017'de meydana gelen bir kütle atımı, Dünya'ya iki gün sonra ulaşarak hafif bir jeomanyetik fırtınaya yol açtı. Bu tür jeomanyetik etki, elektrik şebekelerinde aşırı yüklenmeye neden olarak elektrik kesintilerine neden olabilir. Yapılan bazı çalışmalar, jeomanyetik fırtınaların insan sağlığını da etkileyebileceğini göstermektedir.

Jeomanyetik fırtına nedir?

Jeomanyetik fırtına veya güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren güneş rüzgarı şok dalgası ve/veya manyetik alan bulutu nedeniyle Dünya'nın manyetosferinde geçici bir rahatsızlığa yol açan bir doğa olayıdır.

Yarın jeomanyetik fırtına olacak mı?

NOAA, şu anda Güneş patlamasıyla ilişkili olabilecek olası Koronal Kütle Atımı veya bir diğer adıyla Taçküre Kütle Atımlarını (CME) değerlendirdiğini ve analiz yapıldıktan sonra güncellemeler sağlayacağını da belirtti. SpaceWeather.com'un haberine göre, "Tespit edilen CME doğrudan Dünya'ya yönelik olmasa da, Dünya'ya yönelik bir bileşeni var gibi görünüyor. Dünya'ya 17 Aralık'ta bir darbe vurması muhtemel." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi