Esra KAPAR - ÖZEL HABER
İzmir’in ünlü şeflerinden Şef Hüseyin Zengi, yenibakis.com.tr için ‘Acı tatlı baharatlı bir hayat’ başlığıyla hazırlamaya başladığı yemek menülerinde Fodula tarifi sizlerle... Bugünkü menümüzde Osmanlı Mutfağı’nın en tanınmış yemeklerinden olan ve sunumu ile dikkat çeken ‘ekmek dolması’ da denilen ‘FODULA’ var. Gelin önce günün menümüze bakalım. Çorbamız, mercimek çorbası Ana yemek, fodula Garnitür, şehriyeli pirinç pilavı Tatilimiz, lokma
MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler 1,5 su bardağı kırmızı mercimek 4-5 su bardağı sıcak su 1 adet patates 1 adet havuç 1 adet kuru soğan 4 yemek kaşığı zeytinyağı Kimyon Tuz 1 yemek kaşığı tereyağı Tarifi Mercimekleri iyice yıkayalım. Gerekirse 4-5 sefer suyunu süzerek yıkayalım su berrak olunca tencereye alalım. Üzerine dışını soyduğumuz patates ve havucu alalım. Bu sırada kimyon ilave edelim ki gazını alsın mercimeğin. Dilerseniz soğan ve sarımsak da bu kısımda ilave edilebilir. (Lakin ben kavurduktan sonra eklemeyi tercih ediyorum çünkü kolay olan başta eklemek ama lezzetli olan ise kavurduktan sonra eklemek) Tencerede haşlanan sebzeler ve mercimeğin üzerine benim püf noktası diye size önerebileceğim soğan küp küp doğranır tereyağı ve zeytinyağında ağır ateşte renk alıncaya kadar kavrulur ve çorbaya eklenir. Ardından blend edilir. Tuzu eklenir. Dilerseniz karabiber de ilave edebilirsiniz.
Fodula
Malzemeler 1 adet tam buğday ekmeği (yuvarlak) 400 gram dana kuşbaşı eti 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 adet yemeklik doğranmış soğan 2 adet küp doğranmış havuç 1 su bardağı bezelye 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı rezene 1 çay kaşığı anason 2 su bardağı su 2 adet doğranmış domates Üzeri için 3 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı adaçayı Tarifi Bir tencerede sıvı yağ ile soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından kuşbaşı etleri ekleyip, suyunu salıp çekene kadar kavurun. Havuç ve bezelyeleri ekleyip 2 dakika kadar bu şekilde kavurun. Tuz, rezene, anason, su ve doğranmış domatesleri de ekleyip, suyunu çekene kadar orta ateşte kontrollü olarak pişirin. Yuvarlak tam buğday ekmeğinin üzerini kapak olacak şekilde kesin ve ekmeğin içini alın. Suyunu çeken etli karışımı bu ekmeğin içerisine doldurun ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirin. Küçük bir tavada tereyağını kızdırıp, adaçayı ile beraber kavurun. Fırın tepsisine yerleştirdiğiniz ekmeğin kapağını kapatın ve ada çaylı tereyağını üzerine yayın. 175 derece fırında yaklaşık 15 dakika kadar fırında pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.
ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI
Malzemeler 2 yemek kaşığı tereyağı 3 yemek kaşığı sıvı yağ 2 su bardağı pirinç Yarım su bardağı arpa şehriye 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu) Tuz Tarifi Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir. Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür. Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir. Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur. Pirinçler ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur. Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin. Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.
LOKMA
Malzemeler 3,5 su bardağı un 2 su bardağı su 1 paket instant maya 1 tatlı kaşığı şeker 1 silme çay kaşığı tuz Şerbeti için 2 su bardağı şeker 1,5 su bardağı su 1 dilim limon Tarifi Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz. Ben limon kullanmadım ama tarifimize göre limonu, şekeri ve suyu tencereye alıp kaynatıyoruz. Kıvamlı bir şerbetimiz olacak. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz. Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Gerekli malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz ve bekliyoruz. Mayasını bulan hamurumuzu alıyoruz. Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ ekliyoruz ve kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine yumruk yapar gibi alıyoruz. Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla yumruğumuzun üzerinde kalan parçayı alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz. Kızaran hamuru şerbetin içine atıyoruz ve yine karıştırarak 2 dakika kadar bekletiyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Eğer şerbetimizden kaldıysa üzerine döküp tatlıyı batırarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun…
Editör: TE Bilisim