İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yayımladığı Nisan 2025 İş Cinayetleri Raporu, iş güvenliği alanında alarm veren tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre sadece Nisan ayında en az 152 işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin 8’inin çocuk, 4’ünün kadın ve 7’sinin mülteci işçi olduğu belirtildi.
Yılın ilk dört ayında yaşanan toplam iş cinayeti sayısı ise 611'e ulaştı. Bu veriler, iş yerlerinde alınmayan önlemlerin can almaya devam ettiğini ortaya koyuyor.
En Çok Ölüm İnşaat, Tarım ve Taşımacılıkta
Rapora göre, Nisan ayında ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret, büro, eğitim ve metal iş kollarında meydana geldi. Sektörel dağılıma bakıldığında; sanayi alanında 49, hizmet sektöründe 37, inşaatta 35 ve tarımda 31 işçi yaşamını yitirdi. Tarım sektöründe özellikle orman işçileri, inşaat ve sanayide ise kayıt dışı çalışanlar ile uzun yol şoförleri en fazla can kaybının yaşandığı gruplar arasında yer aldı.
Nedenler Değişmiyor: Düşme, Trafik, Ezilme, Kalp Krizi
İş cinayetlerinin nedenleri de benzer bir tablo çiziyor. İnşaat sektöründe yüksekten düşmeler ölümlerin üçte birini oluştururken, taşımacılıkta trafik kazaları ölümlerin %90’ına neden oldu. Tarımda ezilme vakaları %48 oranındaydı. Kalp krizi ve beyin kanaması gibi sağlık temelli ölümler ise sektörler arasında ortak olarak öne çıktı.
Çocuklar ve Göçmenler En Korunmasız Gruplar
Hayatını kaybeden 8 çocuk işçinin; tarım, inşaat, maden, enerji, genel işler ve konaklama gibi farklı sektörlerde çalıştığı belirtildi. Ayrıca 3’ü Afganistan, 2’si Suriye, 1’i İran ve 1’i Türkmenistan uyruklu olmak üzere 7 mülteci işçi de yaşamını yitirdi.
Kadın işçi ölümleri ise tarım, tekstil ve hizmet alanlarında yoğunlaştı. Sendikal örgütlenme oranı yine oldukça düşük kaldı; ölen işçilerin sadece 6’sı sendika üyesiyken, 146’sı sendikasızdı.
Çocuk Yoksulluğu ve Politikalar: Çalışan Çocuk Sayısı Artıyor
Raporda, kayıtlı çalışan çocuk sayısının 1 milyon 372 bine ulaştığı; yaz aylarında bu sayının 2 milyona yaklaştığı belirtildi. Özellikle MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) programlarının yaygınlaşması ve aday çıraklık yaşının 11-12’ye düşürülmesi gibi düzenlemelerle çocuk işçiliğin meşrulaştırıldığına dikkat çekildi.
Son 12 yılda en az 764 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği vurgulanan raporda, bu çocuklardan üçte birinin 15 yaşın altında olduğu ifade edildi. Hatta 4-6 yaş aralığında dahi çalışırken hayatını kaybeden çocuklar bulunuyor.