Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türk, Amerikalı ve Ukraynalı heyetler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın başkanlığında İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde toplandı.
ABD ve Ukrayna Heyetlerinde Üst Düzey Katılım
ABD heyetinde Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg bulunuyor. Ukrayna heyetinde ise Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ve Savunma Bakanı Rüstem Umerov yer alıyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İstanbul’da düzenlenecek barış müzakerelerine katılacak Ukrayna heyetinin oluşturulmasına ilişkin kararnameyi dün imzalamıştı.
İstanbul’da Barışın Şartları Görüşülecek
Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul’da barış şartlarını görüşeceği bildirildi. Aynı yerde düzenlenecek Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı'nın ise saat 12.30'da başlaması planlanıyor. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, İstanbul’da farklı formatlarda bir dizi görüşme yapılacağını, ABD-Ukrayna-Türkiye ve Rusya-Ukrayna-Türkiye şeklinde üçlü görüşmelerin gündemde olduğunu aktardı.
Heyetlerin İstanbul Programı
Bugün, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Rubio başkanlığındaki ABD heyetinin, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov’un başkanlığındaki Ukrayna heyetinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müşaviri Vladimir Medinskiy başkanlığındaki Rus heyetinin İstanbul’da olacağı bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanı Rubio da, ABD heyetinin Ukrayna’dan üst düzey bir heyetle görüşeceğini ve Rusya-Ukrayna müzakerelerine katılacağını açıkladı.
Rusya-Ukrayna Savaşı ve Barış Arayışları
Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat 2022'de başlattığı saldırıyla patlak veren savaşta Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgeleri büyük ölçüde ilhak edildi. Kırım'ın 2014’te Rusya tarafından ilhakıyla birlikte, Ukrayna topraklarının yaklaşık beşte biri üzerindeki kontrolünü kaybetti.
ABD ve Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya kapsamlı ekonomik ve askeri yardımlar sağlarken, Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulandı.
Daha Önceki Müzakereler ve İstanbul’un Rolü
Belarus’taki görüşmelerin ardından, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları 10 Mart 2022’de Antalya Diplomasi Forumu’nda buluşmuştu. Türkiye, tarafları 29 Mart 2022’de de İstanbul’da bir araya getirdi. İstanbul’daki müzakerelerde tarafların vardığı uzlaşma, Buça’da sivillerin öldürüldüğü yönündeki iddialar ve İngiltere ile ABD’nin anlaşmaya karşı çıktığı iddialarıyla bozuldu. Türkiye, barış için çabalarını Birleşmiş Milletler’in desteğiyle sürdürerek, dünyada yankı uyandıran Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'nın imzalanmasını sağladı.
Diplomatik Hareketlilikte Türkiye’nin Konumu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, barış görüşmeleri için ev sahipliği ve arabuluculuk teklifini sürdürüyor. ABD'de Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle diplomasi yeniden hız kazandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs’ta, üç yıl önce kesilen doğrudan müzakerelerin ön koşulsuz olarak 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlatılması önerisini gündeme getirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ev sahipliği talep etti.
Ukrayna yönetimi buna olumlu yanıt verdi; uluslararası toplum da İstanbul’daki barış görüşmelerini memnuniyetle karşıladı.