İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı Deniz Koruma Şube Müdürlüğü, sabah erken saatlerde yapılan rutin denetimlerde bölgedeki kirliliği tespit etti. Acil durum planını devreye alan ekipler, tehlikeli maddeleri emici özellikteki yüzer bariyerlerle kirliliğin yayılmasını engelledi. Ardından, deniz yüzeyindeki petrol kaynaklı yağ tabakası, emici özellikteki pedlerle temizlenmeye başlandı. İzmir Liman Başkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne durum hakkında bilgi verilerek kirlilik kaynağının araştırılması talep edildi.

Başkan Tugay’dan Bakanlığa Çağrı

Yaşanan çevre felaketi üzerine açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Körfezi’nde yaşanan kirliliğin, uzun süredir dikkat çekmeye çalıştıkları sorunun somut bir örneği olduğunu ifade etti. Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma tesisleriyle ilgili en ufak söylentide ceza kesmeye koşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, körfezin korunması ve sanayi kaynaklı kirlilikle mücadele konusunda da aynı hassasiyeti göstermesi çağrısında bulundu.

Tugay, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için merkezi idarenin, liman ve sanayi kuruluşları gibi kirlilik kaynaklarına yönelik etkin önlemler alması gerektiğini vurgulayarak, “Bakanlık yetkilileri, limanlar ve sanayi tesisleri gibi kirleticilere karşı harekete geçmezse, bizim tek taraflı çabalarımız yeterli olmayacaktır. Bu kirlilik, sorunun boyutunu gözler önüne seriyor ve ihmal kabul edilemez” dedi.

İzmir Körfezi’nin Temizliği Ortak Sorumluluk

Başkan Tugay, daha önce İzmir Körfezi’nin temizlenmesine yönelik hazırlanan eylem planına koydukları şerhin, merkezi idarenin görevlerini yerine getirmemesi nedeniyle haklı çıktığını belirtti. Tugay, “Körfezin temizliği için sorumluluk paylaşımı şart. Limanlar, tersaneler ve sanayi kuruluşları gibi büyük kirleticilere yönelik önlem alınmadığı sürece, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çabaları boşa çıkacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: BÜLTEN