İzmir’in tarihi ve kültürel belleğini temsil eden, 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın da içinde olduğu İzmir Tarihi Liman Kenti, kalıcı listeye girme yolunda kritik bir sürece girdi. Kemeraltı, Konak Meydanı, Saat Kulesi ve Kadifekale gibi simgesel alanları kapsayan bölge için 5–9 Mayıs 2025 tarihleri arasında ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) uzmanlarının gerçekleştireceği ön değerlendirme ziyareti öncesinde önemli bir toplantı düzenlendi.

İzmir İktisat Kongresi Binası’nda yapılan toplantıya; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, UNESCO ve ICOMOS temsilcileri, akademisyenler ve kamu yöneticileri katıldı. Katılımcılar, İzmir’in eşsiz tarihini dünya mirası düzeyinde koruyacak adımlar için ortak iradelerini bir kez daha ortaya koydu.

Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız

Başkan Cemil Tugay, İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihinin yalnızca geçmişe değil, geleceğe de ışık tuttuğunu vurguladı. Bu tarihi mirası korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak adına belediyede Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı kurduklarını belirten Başkan Tugay, UNESCO kalıcı liste sürecinin zorluklarının farkında olduklarını ancak kararlılıkla ilerlediklerini ifade etti.

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ise bölgenin kültürel mirasını korumanın bir görev olduğuna işaret ederek, Konak’ın bu süreçte önemli bir sorumluluk üstlendiğini dile getirdi. Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu da bu çabanın sadece yapılarla değil, bu yapıları geleceğe taşıyacak insan kaynağıyla sürdürülebileceğine dikkat çekti.

Süreç 2018'de başladı

İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinde ilk adım olan Geçici Liste’ye girme süreci, 2018 yılı aralık ayında İzmir Valiliği ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle resmen başlatıldı. UNESCO süreci için oluşturulan İzmir Tarihi Liman Kenti Adaylık Dosyası, Dokuz Eylül, Ege, Katip Çelebi ve Celal Bayar üniversitelerinden akademisyenlerin yer aldığı Bilim Kurulu ile İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı uzmanlarının ortak çalışmasıyla hazırlandı. Yönetim Planı 2022’de resmen yürürlüğe girerken, adaylık dosyası da aynı yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edildi.

Bu süreçte yürütülen tanıtım, koordinasyon ve alan yönetimi çalışmalarıyla birlikte İzmir’in bu eşsiz bölgesinin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesi için güçlü bir zemin oluşturuldu. ICOMOS uzmanlarının gerçekleştireceği saha ziyaretleri ise sürecin teknik değerlendirme aşamasını temsil ediyor.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu