Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mehmet Torun, elektrikli ve hibrit araçların Ege Bölgesi'ndeki hızla arttığını ve İzmir’de 2023 itibarıyla trafikteki araçların sadece yüzde 1'inin elektrikli ve hibrit olduğunu ancak 2025 yılı sonunda bu oranının yüzde 4’e çıkmasının beklendiğini açıkladı. Torun, elektrikli araçların ekonomik yakıt avantajına sahip olduğunu belirterek, "Elektrik, mazot ve benzine göre yüzde 50 daha ucuz ve şehir içi kullanımlarda en verimli seçenek" ifadelerini kullandı.

Elektrikli araçlar, Türkiye otomotiv pazarında hızla yayılıyor. 2023’te yerli elektrikli otomobil TOGG’un piyasaya girmesi ve ÖTV matrah teşviklerinin etkisiyle bu araçlara olan talep arttı. Türkiye genelinde, 2024 sonu itibarıyla 184 bin elektrikli ve 392 bin hibrit aracın trafiğe kaydı yapılırken, İzmir’de ise 9 bin 200 tam elektrikli ve yaklaşık 25 bin hibrit araç bulunuyor.

Türkiye Ortalamasını Yakaladı

Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mehmet Torun, Ege Bölgesi ve İzmir’de elektrikli ve hibrit araçların yaygınlık oranının Türkiye ortalamasına yakın olduğunu belirtti. İzmir’in İstanbul ve Ankara’nın ardından elektrikli araç yoğunluğu bakımından üçüncü sırada olduğunu vurgulayan Torun, "Trafikte her dört araçtan biri artık elektrikli veya hibrit" dedi.

Elektrikli araçların ekonomik faydalarına değinen Torun, “Elektrik, mazot ve benzine kıyasla yüzde 50 daha ucuz. Hibrit araçlar ise saatte 100 kilometreye kadar tamamen elektrikle çalışırken, bu mesafeden sonra benzine geçiyor. Şehir içi kullanımda dur-kalk hareketleri nedeniyle en tasarruflu araç türü olarak öne çıkıyor” diye konuştu.

Üçte İki’sinin Elektrikli Olması Bekleniyor

Torun, elektrikli ve hibrit araçların Ege Bölgesi’ndeki hızla artışına dikkat çekerek, 2025 sonunda İzmir’de trafikteki binek otomobillerin yüzde 4’ünün elektrikli ve hibrit olmasının beklendiğini belirtti. Ayrıca, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin Manisa’da kurmayı planladığı fabrikanın 2026’da faaliyete geçeceğini hatırlatan Torun, "Bu fabrika, Ege Bölgesi’ne yan sanayi ve istihdam anlamında büyük katkı sağlayacak" dedi.

Torun, 2035 yılında fosil yakıtlı araçların üretiminin durdurulacağına dair açıklamanın ardından otomotiv üreticilerinin stratejilerini elektrikli araçlar üzerine yoğunlaştırdığına dikkat çekti ve "2030’a kadar trafikteki araçların üçte ikisinin elektrikli veya hibrit olması bekleniyor" şeklinde konuştu.

Elektrikli Araç Dönüşümüne Hazırlanıyor

Torun, İzmir ve çevresinin elektrifikasyon ve batarya teknolojileri açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. TOGG'un yurt içi satışlarının, Ege Bölgesi’ndeki yüksek alım gücü ve şehir içi kullanım avantajları sayesinde artabileceğine değinen Torun, ayrıca bölgenin liman ve sanayi altyapısının da elektrikli araç dönüşümünü desteklediğini ifade etti.

Elektrikli Araç İhracatında Öne Çıkacak

Ege Bölgesi’ndeki elektrikli araç altyapısının hızla geliştiğini belirten Torun, İzmir’de 300'ün üzerinde halka açık hızlı şarj noktası bulunduğunu ve bu sayede İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi. Manisa, Aydın ve Muğla gibi illerde de şarj istasyonları yaygınlaşıyor. Torun, "Yeni nesil elektrikli araç yatırımları, Ege’nin otomotiv sektöründeki önemini daha da artıracak. İç pazar ve ihracat alanında Ege Bölgesi, Türkiye’nin elektrikli araç dönüşümünde öne çıkacak" diye ekledi.

Kaynak: DHA