İzmir’in Gaziemir ilçesinde yer alan ve kamuoyunda ‘İzmir’in Çernobili’ olarak adlandırılan, eski kurşun ve akü geri dönüşüm fabrikası alanının temizlik çalışmalarını yürüten Ekovar Çevre Grup, alan ile ilgili kamuoyunda yer alan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve aynı zamanda 2 kamyon atık toprağın Torbalı’ya dökülmesi ile ilgili yanlış bilgileri düzeltmek adına basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Ekovar Çevre Grup A.Ş firmasında Çevre Mühendisi ve Proje Uzmanı Merve Aydın, firmanın Hukuk Müşaviri Avukat Selçuk Yıldız, Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Özer, Proje Koordinatörü Erhan Oymak, Fizik Mühendisi ve Proje Danışmanı Prof. Dr. M. Atıf Çetiner ile Fizik Mühendisi ve Proje Danışmanı Levent Aksu katıldı. 

“Eğitimsiz personel yok”

Geçmişte Aslan Avcı Dökümhanesi olarak faaliyet gösteren eski kurşun fabrikası alanının, Ekovar Çevre Gruo A.Ş. tarafından yürütülen çevresel temizlik ve iyileştirme çalışmaları ile güvenli bir hale getirildiğini belirten Çevre Mühendisi ve Proje Uzmanı Merve Aydın, saha çalışmalarının 2024 yılı itibariyle başladığını ancak 2023 yılından itibaren 1 yıl boyunca sahayla ilgili risk tespitlerinin ve değerlendirmelerin yapıldığını vurguladı. Bu süreçte mevzuatlarda değişiklikler yaşandığını belirten Aydın, “Bu alan öncesinde kirlenmiş bir alan olduğu için, temizleme çalışmaları başlamadan önce ilgili kurumların birbirleriyle entegre bir şekilde çalışması gerekiyordu. Bu kapsamda alanla ilgili ciddi güvenlik önlemleri alındı ve özellikle saha giriş çıkışları önemli güvenlik önlemleriyle korundu. Sahada eğitim almamış hiçbir personel çalışmıyor. Radyasyon ölçümleri periyodik olarak yapılıyor. Tüm denetimler ise ilgili kurumlar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülüyor” dedi.

“Radyoaktif bulgu yok”

Ekovar Proje Koordinatörü Erhan Oyman, geçtiğimiz günlerde alandan çıkan 2 adet kamyonun atıkları Torbalı’ya dökmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Oymak, “Atıkların dökülmesi için anlaşmalı olduğumuz bir taşıyıcı firma var. Anlaşmalı olunan alana dökülmesi gereken atıkların Torbalı’ya döküldüğü tespit edildi. Ardından derhal bu atıklar alandan kaldırıldı ve biz Nükleer Düzenleme Kurulu’ndan (NDK) alan ile ilgili radyoaktif ölçüm yapılmasını istedik. Burada belirtmek isterim ki oraya dökülen atık radyoaktif atıklar değildi, ancak biz yine de ölçüm yapılmasını istedik. Sonucunda herhangi bir radyoaktif atık değeri ölçülmedi. Alan temizliği ile ilgili tüm belgeler ilgili kurumlara iletildi. Akabinde ise o taşıyıcı firma ile sözleşmemizi feshettik. Alan bizden önce tüm canlıların girişine açıktı. Biz temizlik öncesinde tüm alanı kapattık ve girişlerde önemli güvenlik önlemleri aldık. O gün o iki aracın da çıkmadan hemen önce ölçümleri yapılmıştı. Herhangi bir radyoaktivite bulgusu yoktu. Çalışmalarımız başlamadan önce bölge halkının şikayet ettiği duman ve koku, fabrikanın atıkları gömdüğü yerdeki sülfürik asit nedeniyle çıkıyordu. Ancak bu duman da kimyasaldı, radyoaktif bir duman değildi” ifadelerini kullandı. 

“Hatayı tespit ettik”

Alandan atık çıkaran tüm araçlarda uygu takip sistemi bulunduğunu vurgulayan Ekovar Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Özer ise, araçların atıkları Torbalı’ya döktüğünü kendilerinin tespit ettiğini ve akabinde hemen gereken çalışmaların yapıldığını vurguladı. Radyoaktif atıkların takibinin kendileri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından takip edildiğini belirten Özer, “Yaşanan olay itibariyle artık atık taşıyan araçları 2 adet eskort araç da takip etmeye başladı. Elimizden geleni yapıyoruz. Zaten dikkat ederseniz yapılan incelemede hatanın bizden kaynaklanmadığı, taşıyıcı firmanın hatası olduğu görüldü ve ceza kendilerine kesildi. Biz de hemen firmayı değiştirdik” dedi.

“İzmir halkı nefes alabilir”

İzmir halkının sağlığını ve çevreyi tehdit eden bir radyoaktif madde olmadığını vurgulayan Özer, “İzmir halkının içi rahat edebilir. Bölgedeki radyoaktif atıklar temizlendi. Şu anda mevcut ölçümlerde alanda radyoaktivite bulgusuna rastlamıyoruz. Alanın yüzde 92’si temizlendi. Çalışmaların bu yıl sonunda bitmesini planlıyoruz. Alanda atıkların yanı sıra inşaatlar da vardı. Şu anda onların temizliği yapılıyor. İnşaat atıkları kaldırıldıktan sonra bir sondaj çalışması yapılacak. Eğer burada da bir radyoaktivite bulgusu alınmaz ise çalışmalarımız tamamlanmış olacak. Atıklar buradan başka bir alana taşınıp orayı tehdit etmiyor. Bu konuda da herkesin içi rahat olsun. Atıklar Küçükçekmece’de bulunan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış, ÇED raporları tamamlanmış bir yalıtımlı alanda önce radyoaktivitesi sıfırlanıyor, ardından da 50 yıllığına gömülüyor. Herkesin içi rahat olsun” diye konuştu.

Kaynak: DİLEK ÇAKIR DURAK