İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadelede yurttaş katılımını merkeze alan ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan “İzmir İklim İçin Yurttaş Meclisi” projesini hayata geçiriyor. Proje, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen Sivil Katılım Projesi kapsamında destekleniyor.
Düşük karbonlu ve iklim dirençli İzmir için
15 ay sürecek olan proje, İzmir’in düşük karbonlu ve iklim dirençli bir şehir olma hedeflerine katkı sunarken, yurttaşların iklim politikalarına doğrudan katılımını sağlayacak demokratik bir platform kuruyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yuva Derneği ve Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO) iş birliğiyle yürüteceği proje, yerel yönetimler ile sivil toplum arasında iş birliğini güçlendirmeyi de amaçlıyor.
Meclis 50 kişiden oluşacak
Proje kapsamında, İzmir’in demografik yapısını yansıtacak biçimde rastgele seçilecek yurttaşlara kısa mesaj yoluyla çağrı yapılacak. Mesajda yer alan başvuru bağlantısı üzerinden sürece dahil olanlar arasından, özel yazılım aracılığıyla 50 kişi belirlenecek ve İzmir İklim Meclisi’ni oluşturacak. İlk oturumda meclis üyelerine iklim okuryazarlığı eğitimi verilecek, ardından ısınan bir İzmir’de nasıl hayatta kalınacağı sorusuna sağlık, su yönetimi ve yeşil alanlar başlıkları altında çözüm önerileri üretilecek.
Tarihi Akın Pasajı’nda 5 oturum yapılacak
Meclis, 7 ve 21 Eylül, 5 ve 9 Ekim ile 2 Kasım tarihlerinde Tarihi Akın Pasajı’nda beş oturum boyunca bir araya gelecek. Her oturumda katılımcılar, günlük hayatı doğrudan etkileyen konularda yaratıcı fikirler geliştirecek. Ortaya çıkacak çözüm önerileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’na entegre edilecek.
İzmir’e uyarlanabilecek iyi örnekler incelendi
Proje ekibi, katılımcı yönetişim deneyimlerini geliştirmek amacıyla Londra’da gerçekleştirilen teknik inceleme ziyaretlerinde üç farklı yurttaş meclisi ve bir yerel yönetimle bir araya geldi. Bu temaslar sonucunda, uluslararası iyi örneklerin İzmir’e nasıl uyarlanabileceği değerlendirildi. Projenin sonuçlarının ulusal ve uluslararası platformlarda paylaşılmasıyla İzmir’in geliştirdiği bu modelin diğer kentler için de yol gösterici olması bekleniyor.