İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Daha Temiz Bir Körfez” hedefi doğrultusunda kritik bir eşiği daha aşıyor. Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin 4. fazı, 28 Nisan Pazartesi günü törenle açılıyor. Tesiste yapılan güçlendirme çalışmaları, kent genelinde artan nüfusla birlikte ortaya çıkan kapasite ihtiyacına yanıt verecek.

İZSU Genel Müdürlüğü Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler, tesisin, Büyük Kanal Projesi kapsamında 2000’li yılların başında kurulduğunu, ancak İzmir’in 5 milyona yaklaşan nüfusu nedeniyle kapasite artışının kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı.

Deniz ortamı daha canlı hale gelecek

Yeni fazın devreye alınmasıyla tesisin arıtma kapasitesi günlük 605 bin metreküpten 820 bin metreküpe yükselecek. Tesiste ileri biyolojik arıtma yöntemiyle evsel atık sular, fosfor, azot ve karbon gibi kirleticilerden arındırılarak doğaya temiz bir şekilde bırakılacak.

Dr. Güler, Çiğli Arıtma Tesisi’nin sadece teknik bir yatırım olmadığını, aynı zamanda Körfez’deki canlı yaşamının korunmasına büyük katkı sunduğunu ifade etti. Atık suların ileri biyolojik arıtılması sayesinde deniz ekosisteminin güçlendiğini, kirletici organizmaların azaldığını kaydeden Dr. Güler, Körfez’in daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağına dikkat çekti.

Gediz Havzası'nda ciddi kirlilik var

Körfez kirliliğinin sadece atık su kaynaklı olmadığını belirten Dr. Güler, Gediz Havzası gibi karasal kaynaklı kirleticilerin de Körfez üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin birlikte çalışması gerektiğini aktaran Dr. Güler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, özellikle Gediz Havzası'ndaki kirliliğin önlenmesi için acil adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

ÇED onayı bekliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez için hazırladığı üç aşamalı Acil Eylem Planı kapsamında 4. fazı devreye aldığını hatırlatan Dr. Güler, Körfez'in sirkülasyon problemini çözecek proje için de ÇED ve imar izinlerinin Bakanlık tarafından onaylanmasını beklediklerini aktardı.

Dr. Güler, Çiğli Tesisi’nde hayata geçirilen bu büyük adımın sonuçlarının kısa vadede olmasa da zaman içinde Körfez’deki su kalitesinde ve ekolojik dengede olumlu etkiler yaratacağını belirtti.

Muhabir: İpek Kırca