Heyelan ve sel riski nedeniyle taşınması planlanan Sivas’ın Kayaören köyü, yeni yer seçimiyle tartışma konusu oldu. Daha önce sel yaşanan ve heyelan tehlikesi bulunduğu belirtilen bölgeye taşınmaya karşı çıkan köylüler, kararın gözden geçirilmesini talep ediyor.

Kayaören Köyü Heyelan Riski Nedeniyle Taşınacak

Sivas’ın Koyulhisar ilçesine bağlı 54 haneli Kayaören köyü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün (AFAD) yaptığı değerlendirme sonucunda heyelan riski taşıyan yerleşim yeri ilan edildi. Bu kapsamda köyün bulunduğu alandan başka bir bölgeye taşınması kararı alındı.

İlk Taşınma Planı İptal Edildi

Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) aktardığına göre, Kayaören köyünün ilk etapta Yukarıkale köyü Topçulu mevkiine taşınması planlandı. Ancak iki yerleşim biriminin yakın olması nedeniyle olası sosyal çatışmaların önüne geçmek adına bu plan rafa kaldırıldı.

Şantiye Kuruldu, Çalışmalar Başladı

Yeni yerleşim alanı olarak Eyekkıran mevkiindeki 172 numaralı ada üzerinde bulunan Şahin kardeşlere ait tarla seçildi. Gerekli kamulaştırma işlemlerinin ardından yerleşim planı hazırlanarak bölgede şantiye kuruldu ve altyapı çalışmalarına başlandı.

Seçilen Bölgeye Tepki: “Bu Alanda Daha Önce Sel Yaşandı”

Yeni yerleşim alanına ilişkin köylüler arasında fikir ayrılıkları ortaya çıktı. Bazı köylüler, söz konusu bölgede geçmişte sel felaketleri yaşandığını ve heyelan riski taşıdığını öne sürerek, taşınma kararının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Tarım Arazisi Sahiplerinden İtiraz: “Karar Bize Sorulmadan Alındı”

Yeni yerleşim alanı olarak belirlenen arazinin sahipleri ise sürece dahil edilmeden tarım arazilerinin kamulaştırıldığını belirtti. Arazisi istimlak edilen bazı köylüler, kararı CİMER’e taşıyarak değişiklik talebinde bulundu. Gelişmelerin ardından proje geçici olarak durduruldu.

“Köyümüzün Eski Yeri Daha Sağlamdı”

Köy sakinlerinden Sedat Kaya (60), sürece ilişkin yaptığı açıklamada, taşınma kararına gerekçe olarak heyelan ve sel riskinin gösterildiğini ancak yeni yerleşim bölgesinin de aynı riskleri taşıdığını belirtti. Kaya, "Yeni taşınma alanında zemin etüdü yapılmadan makineler çalışmalara başladı. Burası köylünün tarım arazisi ve ruhsatsız kazı yapılıyor. Toplam 60 dönümlük alanda 22 dönüm istimlak edilmiş. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kaya ayrıca, “Köyümüzün mevcut yeri zemin açısından daha sağlam. Sadece ulaşım problemi var, o da çözülebilir. Biz gerekirse köyümüzün yerinde kalmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tarlamı Benden Habersiz Aldılar”

Yeni yerleşim alanı ilan edilen arazinin ortaklarından Sırrı Şahin (80) ise, kamulaştırma sürecine dair bilgi verilmeden tarlasının elinden alındığını öne sürdü. Şahin, “Bu toprak 1945’ten beri bizim. Bana 93 bin lira ödenmiş, bu para beş kardeşe bölünce kişi başı 18 bin lira bile etmiyor. Benim burada 26-27 kişilik bir ailem var. Ruhsatsız şekilde bu zemine nasıl bina yapılıyor?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Şahin, açıklamasında “Tarlamı geri istiyorum. Burası tarım yapılan, emeğimizin geçtiği bir yer. Böyle bir karar alınmadan önce bize de sorulmalıydı” diye konuştu.

Kaynak: DHA