Kurban Hissesi Nasıl Paylaşılır?

Kurban ibadetinde ortaklık caizdir ve büyükbaş hayvanlarda en fazla yedi kişi ortak olabilir. Kurban hisseleri, ortak sayısına göre eşit olarak paylaştırılmalı, her bir hissedar, hayvanın en az yedide birine sahip olmalıdır. Diyanet işaret ediyor: Paylaşım tartı ile yapılmalı, helalleşme veya kura ile desteklenmelidir.

Kurbanda 1 Hisseye 2 Kişi Girebilir mi?

Hayır. Bir hisseye iki kişi ortak olamaz. Her hissedar, hayvanın en az yedide birine tek başına sahip olmalıdır. Bu şart yerine getirilmezse kurban sahih olmaz.

Kurban Hissesi Nasil Paylasilir (2)

Kurban Hissesi 4 Kişi Olur mu?

Evet. Diyanet’e göre bir büyükbaş kurbanlık hayvana 1 ile 7 kişi arasında herhangi bir sayıda ortak girilebilir. Dolayısıyla 4 kişilik ortaklık da uygundur. Bu kişiler etleri eşit şekilde bölmelidir.

Kurbana 6 Kişi Girebilir mi? Diyanet Ne Diyor?

Evet. Bir büyükbaş hayvana altı kişi girmesi caizdir. Sayının mutlaka 7 olması gerekmez. 2, 3, 4, 5, 6 ya da 7 kişi ortak olabilir.

Kurbanda Neden 7 Hisse Olur?

Bu sınır, Hz. Peygamber'in uygulamasına dayanmaktadır. Büyükbaş hayvanlar en fazla yedi kişiyi temsilen kurban edilebilir. Bu, fıkıh kitaplarında yer alan ve Diyanet tarafından da onaylanan bir uygulamadır.

Kurban Hissesi Nasil Paylasilir (4)

Kurban Hissesi Tek Sayı mı Olmalı?

Tek sayıda olmak zorunlu değildir. Ancak tek sayının âdeta bir ibadet adabı olarak tavsiye edildiği hadisler vardır. Yine de 2, 4, 6 kişi ortaklık da dinen caizdir.

Para Vermeden Kurbana Ortak Olunur mu? Diyanet Açıklaması

Evet. Kurban ibadeti niyet ve vekâlet üzerine kuruludur. Bir kişi kendi imkanlarıyla hayvanı alıp diğerlerine hediye edebilir. Ortaklar, maddi katkıda bulunmadan da kurban ibadetinden sevap kazanabilirler.

Kurban Hissesi 6 Kişi Olur mu?

Evet. Altı kişi ile kurban kesilmesinde fıkhen bir sakınca yoktur. Kurbanlık hayvan, hissedar sayısı kadar eşit olarak paylaştırılmalıdır. Tartı ile paylaşım çok önemlidir, helalleşme yeterli değildir.

Kaynak: Haber Merkezi