Zamanın ritmiyle iç içe olan insan, manevi hayatının bir parçası olarak ibadetlerini belirli vakitlerde yerine getirir. Kuşluk vakti, günün ilk ışıklarıyla beraber ruhun dinginliğini arayanların ilgi odağı olmuştur. Kuşluk vakti ne zaman? Kuşluk namazı saat kaçta ve nasıl kılınır? Kuşluk vakti saat kaçta? Kuşluk namazı saat kaça kadar kılınır? gibi sorular, ruhsal denge arayışının bir yansımasıdır. Bu yazıda, Kuşluk vaktinin zaman aralığını ve Kuşluk namazının nasıl kılınması gerektiğini detaylarıyla inceleyeceğiz.

Kuşluk vakti ve namazıyla ilgili artan aramalar, güneşin doğuşundan kırkbeş dakika sonrasında başlayan bu özel zaman diliminin önemini yansıtıyor. Kuşluk namazının, gün boyunca kişiyi olumsuz durumlardan koruduğuna inanılması, bu konunun merak edilmesine neden oluyor. Peki, Kuşluk vakti ne zaman başlar? Kuşluk namazı nasıl kılınır? Kuşluk vakti saat kaça kadar sürer ve ne zaman kılınmalıdır? İşte detaylar…

Güneşin geç doğuşuyla birlikte kuşluk vakti, ilgi çeken konular arasında yer alıyor. Hadis kaynaklarında sıkça tavsiye edilen kuşluk namazının ne zaman ve nasıl kılınacağı merak konusu.

Kuşluk vakti ne zaman?

Arapça'da "duha" olarak adlandırılan kuşluk vakti, güneşin doğuşundan kırkbeş dakika sonra başlar ve öğle vaktinden yaklaşık 20 dakika önce sona erer.

Kuşluk namazı saat kaça kadar kılınır?

İşrak veya kuşluk namazı, güneşin doğup ufukta beş derece yükselmesiyle, kerâhet vakti çıktıktan sonra, yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır.

Kuşluk namazı nasıl kılınır?

Hadis kaynaklarında sıkça teşvik edilen kuşluk namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de belirtilir. İki rekâtta bir selam vermek daha sevapken, dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).

Kuşluk namazı fazileti nedir?

Bir hadis-i kutsîde bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 12)

Kaynak: HABER MERKEZİ