Adını sıklıkla duyduğumuz ancak pek azımızın gerçekten bilgi sahibi olduğu Mariana Çukuru, adeta bir bilim kurgu hikayesini andıran derinlikleriyle dikkat çekiyor. Ancak son günlerde, vatandaşların merak ettiği soruların başında gelen "Mariana Çukuru nerede?" ve "Mariana Çukuru'nun derinliği kaç kilometre?" gibi sorular, bu doğal oluşumun önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Mariana Çukuru'nun gizemli dünyasına dair daha fazla bilgi için haberimizi takip edin.
Mariana Çukuru nerede?
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru),Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır.
Mariana Çukuru derinliği kaç km?
Mariana Çukuru, yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.Uzunluğu 2.542 kilometre genişliği ise 69 kilometredir.
Mariana Çukuru nasıl oluştu?
Okyanus tabanında, iki okyanus plakasının çarpıştığı sınırlarda derin çukurlar oluşabilir. Mariana Çukuru da Pasifik Plakası ile Mariana Plakası'nın çarpışması sonucunda oluşmuş bir çukurdur ve bu iki plakanın sınırında bulunur.
Suyun içine atılan bir kilogramlık metalin çukurun tabanına ulaşması yaklaşık bir saat sürer. Ancak, suyun yoğunluğu ve metalin özkütlesi gibi faktörler de hesaba katıldığında, bu süre değişebilir. Çukurun dibindeki basınç, yüzeydeki basınca göre yaklaşık olarak bin kat daha fazladır.
Mariana Çukuru'nda hayat belirtileri bulunmaktadır. Araştırmalar, aşırı basınçlı ve soğuk ortamlarda yaşayabilen birçok mikroorganizma, balık ve yengeç türünü ortaya çıkarmıştır. Bu canlılar, 300 dereceye kadar ulaşabilen volkanik püskürmelerden ve buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakteriler tarafından beslenirler. Burada yaşayan balık türlerinin ömrü yüzlerce yıla kadar uzayabilir. Bu çukurda yaşayan canlıların, çok eski prehistorik dönemlerden beri aynı kaldığı düşünülmektedir.
Mariana Çukuru'na ilk kim indi?
23 Ocak 1960'ta, İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard ve Amerika Birleşik Devletleri Donanması'ndan Teğmen Donald Walsh, Trieste Batiskapı içinde Mariana Çukuru'na inen ilk insanlar olmuşlardır. İlk inişte 11.521 metrelik bir derinlik ölçülmüştür, ancak daha sonraki ölçümler doğru derinliğin 10.916 metre olduğunu göstermiştir. Derin noktaya inmek yaklaşık üç saat on beş dakika sürmüş ve burada yapılan incelemelerin ardından toplam beş saat süren bir dalış ve yüzeye çıkış gerçekleşmiştir.
25 Mart 2012'de, Kanadalı yönetmen James Cameron, özel denizaltısı Deepsea Challenger ile Mariana Çukuru'na tek başına inmeyi başarmıştır. 156 dakikada çukurun tabanına inen Cameron, burada üç saat incelemelerde bulunmuş ve beklenenden daha kısa sürede, 70 dakikada yüzeye çıkmıştır. Cameron tarafından tasarlanan ve Avustralyalı mühendislerce inşa edilen denizaltı, çukurda bulunan yoğun basınca dayanıklıdır.
13 Mayıs 2019'da Amerikalı denizaltı kaşifi Victor Vescovo, Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'na daldı. Özel olarak üretilen dalış aracıyla 10 bin 927 metre derinliğe inen ve çukurun dibinde dört saat kalan Vescovo, incelemeleri sırasında deniz canlılarıyla birlikte plastik poşet ve şeker ambalajları gibi insan yapımı atıklar da buldu.