Menteşe Belediyesi ile EGET Vakfı’nın ortaklaşa yürüttüğü eğitim programında çocuklar, sadece toprakla temas etmekle kalmadı, aynı zamanda doğanın işleyişine dair sorgulayıcı ve yaratıcı deneyimler yaşadı. Tarım ve ekoloji temelli uygulamalı öğrenme süreci boyunca çocuklar; tohumun serüveninden solucan gübresine, arıların iklim değişikliğiyle mücadelesinden temiz gıda kavramına kadar pek çok konuda bilgi sahibi oldu.
Çocuklarda doğaya karşı duyarlılığı artıracak
Etkinlik hakkında değerlendirmelerde bulunan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, çocukların toprak ve doğayla bu denli yakınlaşmasının, ekolojik bilincin temellerinin erken yaşta atılması açısından son derece değerli olduğunu belirtti. Yerel yönetimlerin bu tür farkındalık artırıcı çalışmalara alan açmasının önemine vurgu yapan Başkan Aras, bu buluşmanın, Menteşe’de gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti paylaştı.
Çocukların doğayla kurduğu bağı güçlendirdi
Etkinlikte yalnızca tarım değil, düşünsel gelişim de ön plandaydı. Çocuklar grup çalışmalarıyla kendi yeni kıtalarını tasarladı; sanat, bilim, doğa ve temiz gıda kavramları üzerine düşündü. Arıların ekosistem üzerindeki rolü üzerinden iklim krizine karşı çözüm önerileri geliştirdi. Böylece doğayı yalnızca gözlemlemekle kalmadı, aynı zamanda doğayla entelektüel bir bağ kurdu.
Hem umut verici hem de çok kıymetli
EGET Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman da toprağa dokunan, tohumu eken, bitkiyi büyüten çocuğun doğayla kurduğu bağın daha güçlü ve kalıcı olduğunu ifade etti. Yıllardır yürüttükleri ekolojik eğitimlerde bunun etkilerini gözlemlediklerini belirten Uzman, Menteşe’de gerçekleştirilen bu programın umut verici bir iş birliği olduğunu söyledi.
Doğa Dostu Çocuk Sertifikası
Etkinliğin sonunda çocuklara, EGET Vakfı kurucularından Safaî Özer’in yazıp resimlediği “Ben Solucan Ayşen” adlı çocuk kitabı armağan edildi. Kitap, toprak altı yaşamın görünmeyen kahramanlarını tanıtırken, çocuklara çevreyle kurdukları bağı pekiştirme fırsatı sundu. Ayrıca tüm katılımcılara, öğrendiklerini günlük yaşamda da sürdürebilmelerini teşvik eden “Doğa Dostu Çocuk Sertifikası” verildi.