Şubat ayında Muğla’nın narenciye üretim merkezlerinde etkili olan zirai don sonrası harekete geçen Muğla Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin kayıplarını en aza indirmek için kapsamlı bir destek programı başlattı. Don sonrası zarar gören ağaçların doğru müdahaleyle yeniden canlanması için eğitim ve gübre desteği sağlandı.

Eğitime 701 üretici katıldı

Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman’da 9 farklı mahallede düzenlenen eğitimlerde, üreticilere “Zirai Don Öncesi ve Sonrası Tarımsal Tedbirler” başlığı altında budama, gübreleme ve toparlanma süreci hakkında bilgi verildi. Eğitimlere 701 üretici katıldı. Eğitim alan üreticilere dağıtılan acil müdahale kitinde yer alan gübreler, sitokinin ve deniz yosunu ile hücre yenilenmesini, çinko, bakır ve molibden ile çiçeklenme tamirini, organik azot ile yeniden yapraklanmayı destekleyerek bitkilerin toparlanmasını sağladı.

Ağaçlarımız yeniden yeşerdi

Köyceğiz’de 672, Ortaca’da 64, Dalaman’da 59 üreticiye destek sağlandı. Toplamda 795 üreticiye ulaşılarak, 10 bin 515 dekarlık narenciye bahçesinin tedavisi gerçekleştirildi. Don sonrası ağaçlarıyla umudunu yitiren üreticiler, Büyükşehir’in desteğiyle yeniden üretime döndü. Üretici Osman Uysal, kendilerine umut olduklarını, ağaçlarının yeniden yeşerdiğini kaydederken, Köyceğiz Ziraat Odası Başkanı Mehmet Uysal, Başkan Ahmet Aras’a verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Tarımsal üretim, toplumsal bir mesele

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, tarıma verilen desteğin sadece ekonomik değil, toplumsal dayanışmanın bir parçası olduğunu vurguladı. Muğla’nın sadece bir turizm kenti değil, aynı zamanda üretimle yaşayan verimli bir toprak coğrafyası olduğunu belirtti.

Muhabir: Nazlı Şentürk