İnşaat ve altyapı faaliyetleri sırasında oluşan hafriyat atıkları, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Bodrum, Menteşe ve Marmaris’te kurduğu mobil konkasör tesislerinde işlenerek, asfalt ve dolgu malzemesine dönüştürülüyor. Geri dönüşümle elde edilen bu malzemeler, hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem de MUSKİ’nin yol ve altyapı projelerinde kullanılarak büyük oranda maliyet avantajı sağlıyor.
Ekonomiye ve çevre bilincine katkı
Projenin teknik ayrıntılarını paylaşan Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda görevli Maden Mühendisi Hasan Yıldız, çevreyi korumanın yanı sıra belediyelerin malzeme ihtiyacını da bu tesislerle karşıladıklarını belirtti. 450 bin ton malzemenin geri kazanıldığını aktaran Yıldız, doğaya zarar vermeden, ekonomiye katkı sağlayan bir model oluşturduklarını vurguladı.
Çevreci proje ödülle taçlandı
Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin bu yenilikçi uygulaması, 2017 yılında MİARGEM tarafından düzenlenen Etkin Belediye Proje Yarışması’nda "Altyapı ve Çevre Projeleri" kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Proje, atık yönetiminde yerel yönetimlerin yaratıcı çözümler geliştirebileceğini bir kez daha kanıtladı.
Önemli bir tasarrufa imza atıldı
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla’nın doğasını korumanın kendileri için bir görev olduğunu belirterek, mobil konkasör tesisleriyle hem çevresel sürdürülebilirlik sağladıklarını hem de kamu kaynaklarını etkin kullandıklarını söyledi. Başkan Aras, doğayla dost yatırımların artarak süreceğini ifade etti.