Türk halk müziğinin önemli figürlerinden biri olan Muharrem Ertaş, kendi geleneğinin büyük ustalarındandır. Muharrem Ertaş kimdir? Muharrem Ertaş Neşet Ertaş'ın babası mı? Muharrem Ertaş türküleri hangileri? soruları, müzikseverlerin ve kültür meraklılarının sıklıkla sorduğu birkaç sorudur. nun türküleri, bir milletin duygularını, sevinçlerini, hüznünü ve umutlarını dile getirir. O, sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda yaşayan bir kültürün taşıyıcısıdır.
Muharrem Ertaş kimdir?
Muharrem Ertaş, Abdallık geleneğinin ve Bozlak türünün önde gelen isimlerinden biriydi. Yağmurlubüyükoba'da 1913'te doğdu ve Kırşehir'de hayata veda ettiğinde, halk müziğine eşsiz katkılar bırakmıştı.
Kökeni, Aksaray Ala Kilise'nin Abdallar diyarından gelip Kırşehir'e yerleşen bir aileye dayanıyordu. Muharrem Ertaş, saz eğitimini dayıları Bulduk Usta ve Yusuf Usta'dan almıştı. Babası Zurnacı Kara Ahmet'ti.
Çocukluğunda düğünlerde, bayramlarda saz çalıp dolaşarak müziğe adım atan Ertaş'ın Orta Anadolu'nun geleneksel halk şarkılarından geniş bir repertuarı vardı.
Bozlaklarla birlikte halay türünden örnekler sunar; Karacaoğlan, Şeyh Galip, Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu gibi ustaların eserlerini yorumlar. Zaman zaman dini içerikli türküler de seslendirirdi, örneğin, "Usandım şu yalan dünyadan Aydost" gibi.
Sesinin genişliği ve özellikleriyle, gırtlak nağmeleri, çarpma, titretme ve triller gibi kendine özgü teknikleriyle, Muharrem Ertaş, en büyük bozlak ustalarından biri olarak kabul edilirdi.
Oğlu Neşet Ertaş da babasından aldığı mirasla son yüzyılın büyük ozanlarından biri oldu ve Türk halk müziğinde önemli bir yere sahip oldu. Neşet Ertaş, babasından bahsederken her zaman "Muharrem usta" diye hitap etti.
Muharrem Ertaş'ın mezar taşına kazınmış olan sözleriyse şunlardı: "İşte geldim, işte gittim. Güz çiçeği gibi bittim. Yalan dünyada ne iş tuttum. Ömrüceğim geçti, gitti."
Muharrem Ertaş türküleri
- Kalktı Göç Eyledi Avşar Elleri
- Ela Gözlerini Sevdiğim Dilber
- Gönül Ne Gezersin
- Ağ Ellerin Sala Sala Gelen Yar
- Mezar Arasında
- Yağmur Yağdı Yine Bulandı Hava
- Giderim Giderim
- Kova Kova İndirdiler Yazıya
- Ağ Odana Kara Taban Yatırdım
- Bana Gül Diyorlar
- Eğil Dağlar
- Şu Yalan Dünyadan Usandım
- Aldı Dert Beni
- Biter Kırşehir'in Gülleri
- Başımda Altın Tacım
- Yeni Geldim Dinek Dağı
- Deniz Dalgasız Olmaz
- Kırat Bozlağı
- Kısmet Kalktı
- Şu Dağlar Ulu Dağlar
- Tor Şahin Misali
- Bülbül
- Aşağıdan Kalktı
- Yâ Rab Kime Yalvarayım
- Bâd-ı Sabâ
- Karanfil Suyu Neyler
- Neyleyim Yalan Dünya
- Evlerinin Önü Marul
- Yüklendi Bahranım Çekildi Göçüm
- Seher Vakti Bülbül Öter Ekseri
- İşte Geldim İşte Geldim
- Sebep
- Bu Yıl Bu Dağları Karı Erimez
- Taze Haber Gelmiş Doatun Elinden
- Küsmedim Neşed'im