Diyarbakır'da Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin yürütülen davada, “suçluyu kayırma” suçlamasıyla yargılanan 6’sı tutuklu 15 sanık arasında yer alan Mehmet Selim Atasoy, avukatı aracılığıyla mahkeme hakimini ikinci kez Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikâyet etti. Bu gelişmeyle birlikte davaya bakan hakime yönelik HSK’ye yapılan başvuru sayısı ikiye yükseldi.

Narin Güran’ın Ölümüne İlişkin Süreç

Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos 2024’te kaybolan Narin Güran’ın cansız bedeni, 19 gün süren arama çalışmalarının ardından dere yatağında çuval içinde, üstü taşlarla örtülü ve çalılıklarla gizlenmiş halde bulunmuştu. Soruşturma sonucunda 4 sanık hakkında ‘kasten öldürme’ ve delil karartma suçlarından dava açılmıştı.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 28 Aralık’taki duruşmasında, Narin’in yakınları Salim Güran, Enes Güran ve Yüksel Güran ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına, Nevzat Bahtiyar ise 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Suçluyu Kayırma Davasında 15 Sanık

Cinayete ilişkin olarak yürütülen ikinci soruşturma kapsamında, Narin Güran’ın yakın çevresinden 6’sı tutuklu toplam 15 kişi hakkında "suçluyu kayırma" suçlamasıyla Diyarbakır 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Aralarında 3 çocuğun da bulunduğu sanıkların dosyaları daha sonra birleştirildi.

HSK’ye İlk Şikâyet Sanık Avukatlarından Geldi

Davanın 14 Nisan’daki ilk duruşmasından sonra sanık avukatları, mahkeme hakiminin usul hataları yaptığı gerekçesiyle 17 Nisan’da HSK’ye şikâyet dilekçesi sundu. Dilekçede, savunma haklarının ihlal edildiği, iddianamenin okunmadan savunmalara geçildiği ve bazı sanıkların yedi aydan uzun süredir haksız şekilde tutuklu olduğu iddia edildi.

Atasoy’dan İkinci Şikâyet

2 Mayıs’ta yapılan üçüncü duruşmada tutukluluk halinin devamına karar verilmesinin ardından, sanıklardan Mehmet Selim Atasoy da avukatı Mehmet Selim Aslan aracılığıyla hakimi HSK’ye şikâyet etti.

Dilekçede, Atasoy’un sunulan delillerin dikkate alınmadığı, çelişkili ifadelerin tutukluluk gerekçesi yapıldığı ve hakimin objektifliğini yitirdiği öne sürüldü. Ayrıca aynı hakimin, iki kişiyi silahla yaralayan bir başka şüpheliyi tutuklamadan serbest bıraktığı vurgulandı. Dilekçede, “Bu durum, hakimin tarafsız ve hukuka uygun davranmadığını, kasıtlı davrandığını göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

“Aynı Gün Serbest, 8 Aydır Tutuklu”

Avukat Mehmet Selim Aslan ise yaptığı açıklamada, müvekkilinin 8 aydır tutuklu olduğunu belirterek, “Alt sınırı 6 ay olan bir suçtan bu kadar uzun süre tutukluluk kabul edilemez. Oysa 2024 yılında gerçekleşen ve iki kişinin 18 kurşunla yaralandığı olayda, sanık aynı gün serbest bırakıldı. İki davada da aynı hakim görev yapıyor. Bu nedenle tarafsızlık ilkesinin ihlal edildiğini düşünüyoruz” dedi.

Davanın bir sonraki duruşması 30 Mayıs’ta görülecek.

Kaynak: Haber Merkezi