14-15 Mayıs tarihlerinde Antalya, NATO dışişleri bakanlarının buluşmasına ev sahipliği yapacak. Bu kritik toplantıya, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte başkanlık ederken, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ev sahipliği yapacak.
Lahey Zirvesi'nde Kritik Görüşmeler
Toplantının bir diğer önemli aşaması ise 15 Mayıs’ta gerçekleşecek. Lahey Zirvesi'nde, alınması beklenen kararlar üzerine gerçekleştirilecek görüşmeler, Avrupa güvenliğinin geleceği ve transatlantik güvenlik yük paylaşımı gibi stratejik konuları masaya yatıracak.
Türkiye'nin NATO'daki Kilit Rolü
Türkiye, NATO'daki 73. yılını Şubat ayında kutladı ve ittifak içindeki askeri kapasite, coğrafi konum ve operasyonel katkı bakımından önemli bir rol üstleniyor. Avrupa'nın Asya'ya açılan kapısı olarak stratejik öneme sahip olan Türkiye, NATO'nun en aktif ve güçlü ordularından birine sahip olmanın yanı sıra, ittifakın savunma yapısında da önemli bir yer tutuyor.
NATO'nun Türkiye'deki Askeri Merkezleri
Türkiye, NATO’ya pek çok önemli askeri merkeze ev sahipliği yapıyor. İzmir’deki Müttefik Kara Komutanlığı, İstanbul’daki Hızlı Konuşlandırılabilir Kolordu ve NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (MARSEC COE), Türkiye’nin NATO içindeki gücünü ve stratejik önemini pekiştiren askeri merkezlerden sadece bazıları. Ayrıca, Ankara’da Terörizme Karşı Savunma Mükemmeliyet Merkezi (COE-DAT) ve Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi de bulunmaktadır.
Savunma Harcamalarında Başarı
2024 yılı itibarıyla Türkiye, savunma harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranında yüzde 2,09'luk hedefi gerçekleştirerek NATO üyeleri arasında yükümlülüklerini yerine getiren 24 ülkeden biri oldu. Bu başarı, Türkiye'nin NATO içindeki stratejik rolünü güçlendiren bir diğer önemli faktör olarak öne çıkıyor.