Nut Rage Olayı Nedir?
Güney Kore’nin en büyük havayolu şirketlerinden Korean Air, 2014 yılında yaşanan “Nut Rage” (Fındık Öfkesi) skandalı nedeniyle mahkemelik oldu. Olayda, havayolu başkanının kızı Cho Hyun-ah, uçakta kendisine paket içinde makademya fındığı servis edildiği gerekçesiyle öfkeye kapılmış ve uçağın kalkışına engel olmuştu. Olayın mağduru olan uçuş görevlisi Park Chang-jin, kendisine yapılan kötü muamele nedeniyle şirketi mahkemeye verdi ve yaklaşık 18.000 dolar tazminat kazandı.
“Nut Rage” Olayı Nasıl Gelişti?
9 Aralık 2014 tarihinde, New York’taki JFK Havalimanı’ndan Seul’e gitmek üzere kalkışa hazırlanan Korean Air uçağında birinci sınıfta seyahat eden Cho Hyun-ah, kabin ekibine sinirlendi. Nedeni ise makademya fındıklarının bir tabak yerine paket içinde getirilmesiydi. Öfkelenen Cho Hyun-ah, uçuş görevlisi Park Chang-jin’i diz çökerek özür dilemeye zorladı ve ardından uçağı kapıya geri döndürerek personeli uçaktan attırdı.
Olay dünya çapında büyük yankı uyandırdı ve Güney Kore’deki chaebol (aile şirketleri) düzenine yönelik eleştirileri alevlendirdi. Olayın mahkemeye taşınmasının ardından, Cho Hyun-ah havacılık güvenliğini ihlal etmek, baskı uygulamak ve yetkisini kötüye kullanmak suçlarından 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Kabin Görevlisine Mahkeme Kararıyla Tazminat
Uçuş görevlisi Park Chang-jin, yaşadığı fiziksel ve psikolojik zararlar nedeniyle Korean Air’e karşı dava açtı. Mahkeme, havayolu şirketinin Park’a yaklaşık 18.000 dolar (16.000 euro) tazminat ödemesine karar verdi. Ancak, mahkeme aynı zamanda Park’ın olay sonrası kabin ekibi pozisyonuna indirilmesini adil buldu, yani haksız işten çıkarıldığı yönündeki talebini reddetti.
Korean Air ve Cho Ailesi Hakkındaki Diğer Soruşturmalar
“Nut Rage” skandalının ardından, Cho Hyun-ah’ın kız kardeşi Cho Hyun-min de bir başka olayla gündeme geldi. 2018 yılında şirket toplantısı sırasında bir çalışanın yüzüne su attığı iddiasıyla eleştirilerin odağı oldu ve kamuoyundan özür dilemek zorunda kaldı. Bu olayların ardından her iki kız kardeş de Korean Air’deki görevlerinden ayrılmak zorunda kaldı.
Güney Kore savcıları ayrıca, Korean Air’in sahibi olan Cho ailesine yönelik vergi kaçırma ve şirket fonlarını kötüye kullanma suçlamalarını da soruşturuyor. Korean Air ofislerine mali usulsüzlükler ve güven ihlali iddialarıyla baskınlar düzenlendiği bildirildi.
“Nut Rage” Olayı Neden Önemli?
Bu skandal, Güney Kore’de chaebol sistemi olarak bilinen aile şirketlerinin işleyişine ve yöneticilerin çalışanlara kötü muamelelerine karşı kamuoyunda büyük bir tepki oluşturdu. Olaydan sonra, şirket içi yetki suiistimalleri ve yönetici çalışan ilişkileri Güney Kore’de sıkça tartışılmaya başlandı.