Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, müminlerin akıllarında Teravih namazıyla ilgili bir dizi soru belirmeye başladı. Teravih namazı ne zaman? Teravih namazının vakti ne zamana kadar? Teravih namazı kılmazsa ne olur? Bu ibadetin önemi ve nasıl kılınması gerektiğiyle ilgili merak edilen tüm detaylar...

Teravih namazı ne zaman?

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla birlikte bu namazı cemaatle kılmış, ancak onların ilgisi artınca farz olur endişesiyle cemaatle kılmaktan vazgeçerek yalnız kılmaya devam etmiştir. Yine Hz. Peygamber, "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." diyerek teravih namazını teşvik etmiştir. Bu sebeple teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazının vakti ne zamana kadar?

Teravih namazı, Ramazan ayında yatsı namazından sonra sabah namazı vaktine (fecrin doğuşuna) kadar kılınabilen nâfile namazın adıdır. Bu namaz, hadislerde ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilmiştir. Dört rek'atta bir ara vererek kılınması nedeniyle "teravih" adını almıştır.

Teravih namazı kılmazsa ne olur?

Teravih namazı dört rek'atta bir selâm verilerek kılınabilir, ancak iki rek'atta bir selâm vererek kılmak daha faziletli kabul edilir. Her dört rek'atın sonunda bir miktar oturup dinlenmek tavsiye edilir. Bu dinlenme sürelerinde tehlîl (lâ ilâhe illallah) ve salavât okumak uygundur.

Teravih namazında cemaat olmanın sünnet olduğunu söylemek mümkündür. Başka bir deyişle, bir mescitte hiç kimse teravih namazını cemaatle kılmazsa, hepsi günahkar olur. Ancak teravih namazını tek başına kılmak da kabul edilebilir. Ancak cemaatle kılınması daha faziletli olarak kabul edilir.

Kaynak: Haber Merkezi