Türk mobilya sektörü, ihracatta düşük birim fiyat sorununu aşmak ve uluslararası rekabette öne çıkmak için tasarım, markalaşma ve kaliteli üretim odaklı yeni bir dönüşüm sürecine giriyor. Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (EMKOÜİB) tarafından düzenlenen “Kaliteli ve Katma Değerli Mobilya” paneli, sektörün geleceğine ışık tuttu.

Türkiye’nin en güçlü üretim kalemlerinden biri 

Panelin açılış konuşmasını yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracatta sürdürülebilir büyümenin yolunun katma değerli üretimden geçtiğini vurguladı. Eskinazi, mobilya sektörünün Türkiye’nin en güçlü üretim kalemlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, yalnızca üretmekle yetinmenin küresel pazarda geride kalmak anlamına geleceğini ifade etti. Ürünün her aşamasında tasarım, fonksiyon ve çevre duyarlılığının birleşmesiyle, ihracatta kilogram başına gelirin artırılabileceğini söyledi.

Dünya çapında tanınan Türk markaları yaratma hedefi

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın etkilerine de değinen Eskinazi, Türk mobilya sektörünün geri dönüştürülebilir malzemeler ve düşük emisyonlu üretim süreçleriyle bu sürece hızlı uyum sağladığını belirtti. Artık sadece üretmek değil, dünya trendlerini belirleyen, doğaya saygılı Türk markaları yaratmanın zamanının geldiğini vurgulayan Eskinazi, Türkiye’nin üretim gücünün yanında değer yaratma kabiliyetiyle de öne çıktığını ifade etti.

Türkiye’nin sorununu özetledi

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle ise Türkiye'nin 262 milyar dolarlık ihracatında ortalama birim fiyatın kilogram başına 1,42 dolar olduğunu hatırlatarak, bu değerin artırılması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin 12 milyon metreküp yonga levha üretimiyle dünyada ikinci sırada yer almasına rağmen, mobilya ihracatının 5 milyar dolar seviyesinde kaldığını ifade eden Gürle, aynı miktarda üretimle İtalya’nın 40 milyar avroluk ihracat yapabildiğini söyledi. Gürle’ye göre Türkiye’nin sorunu; katma değerli ihracat, markalaşma ve tasarım.

Sektör temsilcileri, kalite ve tasarım başlıklarını tartıştı

Panelin ilk oturumunda, “Kaliteli Malzeme” başlığı altında Sülekler Orman Ürünleri’nden Murat Sülek, Starwood’dan Volkan Yıldız ve Ananas Mobilya Kurucusu Çağdaş Cantürk sektörün hammaddede kalite beklentilerini paylaştı. İkinci oturumda ise “Özgün Tasarım” konusunu Tasarım Üssü Kurucusu Gamze Güven’in moderatörlüğünde Adnan Serbest, Akın Oral, Doruk Yorgancıoğlu ve Sadettin Bilal Savaş değerlendirdi. EMKOÜİB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Başbakkal da, markalaşmanın ve pazara özel ürünlerle var olmanın önemine dikkat çekti.

Genç tasarımcılar sektöre entegre ediliyor

Panele, sektör profesyonellerinin yanı sıra İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Demokrasi Üniversitesi’nden mimarlık ve orman endüstri mühendisliği öğrencileri de katılım gösterdi. Bu katılım, genç tasarımcıların üretim ekosistemine entegre edilmesinin hedeflendiği dönüşüm sürecine akademik katkı sunulması açısından önem taşıyor.

Muhabir: Canan Kaya