Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi'nde sabah saatlerinde 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem, Muğla'nın Datça ilçesine yaklaşık 170 kilometre mesafede gerçekleşti. Olay sonrası tsunami uyarısı yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.1 olarak açıkladı. Sarsıntının yerin yaklaşık 18 kilometre derinliğinde oluştuğu belirtildi. Depremin merkez üssünün, Yunanistan'ın Girit Adası açıkları olduğu ifade edildi.

Tsunami Uyarısı Geldi

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), depremin ardından bölge ülkeleri için tsunami riski konusunda uyarı yayımladı. EMSC, Türkiye, Yunanistan, Portekiz, Fransa ve İtalya’da yaşayan vatandaşlara, resmi makamların açıklamalarını dikkatle takip etmeleri çağrısında bulundu.

"Santorini Fırtınasının Bir Parçası"

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, depremin sonbaharda sık sık sismik hareketlilik yaşanan Girit’in kuzeyindeki bölgeyle ilişkili olduğunu belirtti. Pampal, “2011 yılında da bu bölgede benzer bir deprem fırtınası görülmüştü. 6.0 büyüklüğündeki depremler burada olağan sayılır,” ifadelerini kullandı.

Asıl tehlikenin Helen Yayı olarak bilinen dalma-batma hattında beklenen büyük depremler olduğuna dikkat çeken Pampal, “8 ila 8.5 büyüklüğündeki olası sarsıntılar hem yıkıcı olabilir hem de tsunami riski taşır. Bu büyüklükteki depremler, Muğla, Antalya ve İzmir kıyılarını doğrudan etkileyebilir,” dedi.

"Tsunami Riskine Karşı Hazırlık Şart"

Pampal ayrıca, Türkiye'nin tsunami konusunda yeterli deneyime sahip olmadığını vurgulayarak, olası risklere karşı bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiğini belirtti.

“Deprem bize uzak olsa bile, deniz tabanındaki levha hareketleri tsunami oluşturabilir. Bu nedenle, deprem sonrası sadece kara değil, deniz kaynaklı tehlikeleri de ciddiye almak gerekiyor,” dedi.

Kaynak: Hürriyet