Feza Gürsey, Türkiye'nin yetiştirdiği önemli fizikçi ve matematikçilerden biridir. Bilim dünyasında önemli izler bırakan Gürsey, yaptığı çalışmalar ve elde ettiği başarılarla adından sıkça söz ettirmiştir. Bu yazıda, Feza Gürsey'in kim olduğunu ve kazandığı ödülleri mercek altına alacağız. Ünlü Türk fizikçi ve matematikçi Feza Gürsey kimdir? Feza Gürsey'in aldığı ödüller nelerdir? soruların yanıtı için okumaya devam edin...

Ünlü Türk fizikçi ve matematikçi Feza Gürsey kimdir?

İstanbul doğumlu ve çekirdek fiziği alanında önemli katkılarda bulunmuş olan Feza Gürsey, 7 Nisan 1921'de Osmanlı İmparatorluğu'nda dünyaya geldi. 13 Nisan 1992'de ise 71 yaşında New Haven'da prostat kanseri nedeniyle vefat etti.

Eğitimine İstanbul Üniversitesi'nde başlayan Gürsey, daha sonra Imperial College London ve University of Cambridge'te eğitim aldı. Doktora tezi olan "Applications of Quaternions to Field Equations" ile bilim dünyasında adından söz ettirdi.

Kariyeri boyunca birçok önemli kurumda çalışan Feza Gürsey, İTÜ, Cambridge Üniversitesi, Greenwich Gözlemevi, İstanbul Üniversitesi, Brookhaven National Laboratory, Institute for Advanced Study (Princeton Üniversitesi), Columbia Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi prestijli kurumlarda akademik görevler üstlendi.

Doktora danışmanı Harry Jones olan Gürsey'nin öğrencileri arasında Itzhak Bars, Metin Gürses, Pierre Sikivie ve Wenxin Jiang gibi tanınmış isimler bulunmaktadır.

Feza Gürsey'in aldığı ödüller nelerdir?

Feza Gürsey, Türk fizik ve matematik dünyasının önemli isimlerinden biri olarak 7 Nisan 1921'de İstanbul'da doğdu. Babası Reşit Süreyya Gürsey, tıp doktoru ve bir bilim insanıydı; annesi Remziye Hisar ise çağdaş bilimin öncülerinden biriydi ve kimya alanında öncü bir kadındı.

İlkokula Paris'te başlayan Feza Gürsey, öğretmenlerinin dikkatini çeken başarılı bir öğrenciydi. Galatasaray Lisesi'nde eğitimine devam ederek fizik alanına olan ilgisini pekiştirdi ve buradan birincilikle mezun oldu.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nden birincilikle mezun olduktan sonra İngiltere'ye giderek Imperial College'da doktorasını tamamladı. Döneminde önemli makaleler yayımlayan Gürsey, spinli elektronlar ve dalga mekaniği konularında öncü çalışmalar gerçekleştirdi.

Eşi Suha Pamir ile evlenen Feza Gürsey, ABD'de çeşitli üniversitelerde çalışmalarda bulundu ve uluslararası alanda tanınmış bir fizikçi haline geldi. Özellikle Princeton ve Yale Üniversiteleri'nde yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında saygın bir konuma sahip oldu.

Feza Gürsey'in bilime katkıları pek çok ödülle taçlandı. 1969'da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü, 1977'de Oppenheimer Ödülü'nü aldı. Ayrıca Einstein Madalyası, Wigner Madalyası ve birçok diğer ödülle onurlandırıldı.

1991'de emekli olduktan sonra Türkiye'ye dönen Gürsey, bilim alanındaki çalışmalarını sürdürdü ve adı Ankara'da bir bilim merkezine verildi. Prostat kanserine yenik düşene kadar bilim ve eğitim alanındaki çalışmalarına devam etti. Feza Gürsey, Türkiye'nin bilim ve eğitim dünyasında iz bırakan önemli isimlerden biri olarak anılmaya devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ