2024 yılı, Türk turistlerin Yunanistan’a olan ilgisinde rekor bir artışa sahne oldu. Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’den Yunanistan’a giden turist sayısı yüzde 47,3 oranında artarak 1,2 milyona ulaştı. Özellikle karayolu girişlerinde, Türkiye ve Bulgaristan'dan gelen turistlerdeki artış yüzde 50'ye kadar ulaştı. Ege adaları, cazip plajları ve kültürel mirasıyla bu artışta başı çekti. Türk turistler, Yunanistan’da yaklaşık 1,5 milyar dolar döviz harcayarak ülkenin turizm gelirine büyük katkı sağladı. Ancak, İzmir’in turizm performansı bu yıl beklentilerin gerisinde kaldı. İzmir’e 2024’ün ilk üç çeyreğinde yaklaşık 2,4 milyon yabancı turist gelirken, şehir toplamda 2,8 milyar dolar turizm geliri elde etti. İzmir’in ana çekim merkezlerinden biri olan Çeşme ve çevresi, turistler için cazip olsa da, Yunanistan’ın vizesiz geçiş kolaylıkları ve güçlü tanıtım faaliyetleri, Ege’nin karşı kıyısına yönelimi artırdı.
“Geçiş rotası İzmir”
Sektör temsilcileri bu yıl Yunanistan’ın Ege adalarının İzmir’den çok daha fazla turizm geliri elde etmesinin arkasındaki en önemli etkenin fiyat politikalarından kaynaklandığını kaydetti. Türkiye’deki mevcut enflasyonist havanın, tatil yapmak isteyen yerli turistin Yunanistan’ı tercih etmesine neden olduğunu vurgulayan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, İzmir’in turizmde yabancı turist tarafından tercih edilmeyen bir lokasyon olduğunu belirtti. Daha çok yerli turiste hizmet verildiğin söyleyen Tercan, “Bu yıl Yunanistan’a kapıda vize kolaylığının gelmesi, İzmir’in ikinci tercihe düşmesine neden oldu. İzmir zaten turizm açısından yabancı turiste aç bir yer. Çünkü İzmir yeterince kendini gösteremiyor. İstanbul’a her yıl 16 milyon, Antalya’ya 16 milyon, Muğla’ya ise 5 milyon turist gelirken, İzmir’e 2 milyon ve daha az turist geliyor. Bu da İzmir’in tercih edilmediğini gösteriyor. 2024 yılı İzmir için çok da iyi bir yıl olmadı. Yunanistan için kapıda vize kolaylığının getirilmesi İzmir’i bir geçiş rotası haline getirdi. Bu noktada Yunanistan adalarının bu yıl turizmde İzmir’i geride bıraktığını söylemek mümkün” dedi.
“Fiyat politikası etkili”
İzmir’in yabancı turist konusunda eksik kaldığını kaydeden Tercan, bu yıl enflasyon nedeniyle yerli turistin de İzmir yerine Yunanistan’ı tercih ettiğini vurgulayarak, “Bu yıl İzmir bir geçiş rotası olarak kullanıldı ve İzmir’den Yunan adalarına çok fazla geçiş oldu. Bunda en büyük etken tabi ki fiyat politikaları. İzmir’de bu yıl konaklamadan restoranlara, birçok kalemde fiyatlarda artış oldu. Hal böyle olunca neredeyse Avrupa fiyatlarına yaklaşan tatil fiyatları nedeniyle, Türkler de Yunanistan’da tatil yapmayı tercih etti. Ülke olarak, Türk turizmi olarak fiyat politikalarına el atmadığımız sürece ve İzmir’i bir turizm kenti yapmak adına adımlar atmadığımız sürece, İzmir turizmde Yunanistan’ın gerisinde kalmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Arz ve talep hesabı
Turizmin açık bir kapı olduğunu ve sektörün kendini iyi tanıtması gerektiğini vurgulayan önceki dönem ETİK Danışma Kurulu Başkanı Abdülaziz Ediz, fiyat politikalarının Türk turizmini olumsuz etkilediğini kaydetti. 2024 yılının Türk turizmine ve özellikle İzmir turizmine etkilerinin iyi değerlendirilmesi ve yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini belirten Ediz, “Yunanistan’ın ve Türkiye’nin turizm açısından fiyatlarda denk olması, bu yıl turistlerin rotasını Yunanistan’a doğru çevirmesine neden oldu. Dolayısıyla gelecek dönemde Türkiye’de daha doğru fiyat politikaları uygulanmalıdır. Arz ve talep doğru analiz edilir ve fiyat politikaları da buna göre şekillendirilirse, yeniden bir hareketlenme görebiliriz” dedi.
“Sevinç kısa sürdü”
Sektör temsilcilerinin Yunanistan’a uygulanan kapıda vize kolaylığından ilk etapta memnun olduğunu, ancak ilerleyen zamanlarda bunun turizmi olumsuz etkilediğini fark ettiklerini söyleyen Ediz, “Turizm paydaşları, özellikle İzmir’de ilk etapta vize kolaylığı nedeniyle Yunanistan’a gitmek isteyen vatandaşların, bir gece de olsa Çeşme’de kalmalarından memnunlardı. Ancak daha sonra baktılar ki, Çeşme’de bir gün, Yunanistan’da 1 hafta kalınması aslında o kadar da iyi bir şey değil. Dolayısıyla bu yıl İzmir için beklenenden kötü bitti diyebiliriz. Fiyat politikalarını iyi hesaplayıp, kontrolleri çok daha sağlıklı yapmak ve yeni sezona hazırlıklı olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.