Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmaması turizm sektöründe hareketliliği sınırlasa da, erken rezervasyonlar sayesinde Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Urla gibi İzmir’in kıyı bölgelerinde otel doluluklarının bayrama yakın günlerde yüzde 70’lere ulaşması bekleniyor. Ancak bu yıl tatil maliyetleri geçen yıla göre ciddi oranda artmış durumda. Geçen yıl aynı dönemde 4 kişilik bir aile, İzmir çevresinde 5 gecelik tatili yaklaşık 90-100 bin TL’ye yapabilirken bu yıl aynı tatil için bütçelerin 150 bin TL’nin üzerine çıkması gerekiyor.
Adalar daha cazip
Kapıda vize uygulaması ile birlikte Türkiye’den Yunan adalarına giden şirket sayısı arttı, feribot seferleri de yükseldi. Geçen yıl ada seferlerine başlayan İDO; Samos, Patmos, Leros ve Kalimnos adalarına gerçekleştirdiği seferlerle 155 bin yolcu taşımıştı. Bu yıl ise hedefini 300 bin yolcuya çıkardı. Seferler arttıkça Türk turistin adalara ilgisi de artıyor. Sektör temsilcileri, bayram döneminde adalara 30 bin Türk turistin geçebileceğini belirtiyor. Otobüs ve feribot ile kişi başı maliyet 30 ila 50 euro arasında olurken, 4 kişi için toplam maliyet 10 ila 14 bin TL’yi buluyor. Otellerde 1 haftalık tatil fiyatları ise 20 bin ile 60 bin TL arasında değişiyor. Yunan adalarında bir haftalık bayram tatilinin toplam maliyeti ekonomik segmentte 40–50 bin TL olurken, lüks segmentte 95 bin TL’ye kadar çıkıyor.
Yola 7 bin 500 TL
Yurtiçinde ise Çeşme ve Alaçatı bölgesinde konaklama fiyatları gecelik 5 bin TL’den başlıyor ve 20 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ortalama düzeyde bir konaklama tercih edildiğinde, 4 kişilik bir ailenin 5 gecelik bayram tatili için yalnızca konaklama gideri 120-140 bin TL seviyesine ulaşıyor. Ulaşım ve yeme-içme giderleri de eklendiğinde toplam maliyet 150-170 bin TL'yi bulabiliyor. İstanbul’dan karayolu ile seyahat eden aileler ise akaryakıt ve otoban ücretleri dahil yaklaşık 7 bin 500 TL’lik bir ulaşım bütçesi ayırmak zorunda kalıyor. Uçak tercih edildiğinde ise bu rakam iki katına çıkabiliyor. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir aile Bayram tatili için Çeşme’ye otobüs ile gelmek isterse gidiş-dönüş yaklaşık 10 bin TL yapıyor. Sektör temsilcilerine göre, tatilin 9 gün olmaması bazı tatilcileri planlarını ertelemeye yöneltmiş olsa da, özellikle son günlerde yapılacak rezervasyonlarla kıyı bölgelerdeki doluluk oranlarının artması bekleniyor. Ancak yüksek maliyetler, birçok aile için tatili ulaşılması güç bir lüks haline getiriyor.
‘Yüzde 80’i yakalarız’
Bayram tatili 9 gün olsaydı, hareketliliğin biraz daha fazla olacağını belirten Türkiye Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Ege Bölge Başkanı Güner Güney, “Daha önceki dönemlerde hep 9 güne uzatılırdı ama bu sefer yapılmadı. Şu anda rezervasyonlar yavaş gidiyor ama yine de ilerleme var. Bayrama son 3-4 gün kala doluluk oranının yüzde 70'lere ulaşmasını bekliyoruz. Özellikle İzmir ve Ege Bölgesi'nde, Çeşme, Alaçatı, Seferihisar ve Ayvalık gibi yerlere insanlar dinlenmek ve tatil yapmak için gitmeyi tercih ediyorlar. Bu bayramda yüzde 90-100 doluluk gibi oranlar söyleyemeyiz ama yüzde 80 civarlarında bir doluluk beklenebilir” diye konuştu. Maliyetlerinin sürekli artığını vurgulayan Güney, “Ancak biz bu artan maliyetleri doğrudan fiyatlara yansıtamıyoruz. Tüm maliyeti yansıttığımızda oda fiyatları çok yüksek seviyelere çıkıyor. Bu nedenle satış fiyatlarımızla maliyet arasında bir denge kurmaya çalışıyoruz. Çeşme ve Alaçatı bölgesinde otel fiyatları gecelik 5 bin liradan başlayıp 20 bin liraya kadar çıkabiliyor. Tatilciler kendi bütçelerine uygun otel veya pansiyonu tercih edebiliyor” dedi.
‘Yabancıyı getiremiyoruz’
Şu anda otellerde doluluk oranının yaklaşık yüzde 40 seviyelerinde olduğunu dile getiren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, “Türk halkı genellikle son anda, arife gününe yakın rezervasyon yapar. Bu alışkanlık değişmedi. Bayram süresince deniz kıyısındaki otellerde yüzde 80-90 doluluk bekleniyor. Foça, Çeşme, Gümüldür, Kuşadası gibi bölgelerde oteller dolacak. Ancak şehir merkezindeki oteller yine boş kalacak. Ben bir turizm sektör temsilcisi olarak şunu net şekilde ifade etmek istiyorum; İzmir, yabancı turist fakiri bir şehir. Bu tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Yabancı turist geldiğinde döviz gelirimiz artar, esnaf kazanır, taksici, lokantacı kazanır. İzmir’in ekonomisi canlanır. Bayramda oteller dolmuş ya da dolmamış, bu kısa süreli bir durum. Önemli olan sürdürülebilir bir şekilde, yılın 6-7 ayı İzmir’e yabancı turist getirebilmek. Bergama ve Efes’ten tutun Meryem Ana Evi ve Kemeraltı’na kadar her şeyimiz var ama yabancı turist yok” sözlerine yer verdi.
‘Yıl boyu doldurmalıyız’
Türkiye’nin bir ekonomik dar boğazdan geçtiğini aktaran ETİK Başkan Yardımcısı Bülent Tercan şunları söyledi: “Bu yüzden ülkemizin menfaati için bayram tatillerinin 9 güne uzatılmaması yerinde bir karar. Türkiye'nin şu anda çalışması, üretmesi lazım. Tatil değil, üretimi düşünmemiz gereken bir dönemdeyiz. Kurban Bayramı’nda ya da Ramazan Bayramı’nda otellerin dolu olması çok da anlam taşımıyor. Önemli olan süreklilik. Otellerin sadece bayramlarda değil, yıl boyunca yabancı turistlerle dolu olması gerekiyor. Bu konuda belediyelerimize ve ticaret odalarımıza büyük görev düşüyor. Özellikle İzmir’in yabancı turist konusunda ciddi bir eksikliği var. Bayramlara çok fazla takılmamak, asıl odaklanılması gereken konunun yabancı turistler olduğunu unutmamak gerekiyor.”