Uluslararası ilişkilerin kırılgan dengeleri arasında, askeri teknolojilerin rolü her zaman büyük olmuştur. Son günlerde yaşanan gelişmeler, balistik füzelerin ne denli önemli bir stratejik unsuru olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Peki, balistik füzelerin temel özellikleri nelerdir ve ne kadar menzile sahiptirler? İşte, bu konudaki temel bilgiler...
Balistik Füze Nedir?
Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler.
Balistik Füze Menzilleri
-
Kısa Menzilli Balistik Füze (KMBF): Menzili 1000 km veya daha az olan balistik füzelerdir. Ayrıca nükleer başlık taşıyabilme kapasitesine sahiptirler.
-
Orta Menzilli Balistik Füze (OMBF): Menzili 1000 ile 3000 km arasında olan balistik füze çeşididir. Nükleer başlık taşıma kapasitesine sahiptir.
-
Kıtalararası Balistik Füze (KABF): Asgari 5500 km ve daha fazla menzile sahip olan, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış balistik füzelerdir. Ayrıca kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabilir.
Balistik Füze Özellikleri
-
Yükselme Aşaması: Katı ve sıvı iticili olmasına göre değişmekle beraber 3 ila 5 dakika sürer. Bu aşamanın sonunda yollanılan açıya göre değişmekle füze 150 ila 400 km irtifaya ulaşır. Genellikle yanma hızı 4 km/saniye olur.
-
İlerleme Aşaması: Ortalama 25 dakika süren bu aşamada çoğunlukla dikey açıda oval bir yörünge çizerek yol alır. Zirve yüksekliği 1200 km'dir.
-
Tekrar Giriş Aşaması: Füze 100 km irtifada iken başlar ve ortalama 2 dakika sürer. Bu aşamada füze hedefine doğru tepeden iner ve 7 km/saniye hızlara ulaşıp çarparak patlar