Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu iş birliğinde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Üniversitenin kurucu akademisyenlerinden Prof. Dr. Fikret Türkmen’in 80. yaşı onuruna düzenlenen “Âşıklık Geleneği Panel ve Şöleni”, bilim insanlarını, sanatçıları ve öğrencileri bir araya getirdi.
Güçlü gelenekler, güçlü kurumlarla ortaya çıkar
Etkinliğin açılışında konuşan EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, enstitünün 33 yıllık tarihinde Türk kültürüne dair kapsamlı çalışmalara imza attığını belirterek, bu yapının temelini atan Prof. Dr. Türkmen’e teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Temizkan, güçlü geleneklerin güçlü kurumlarla ayakta kalabildiğini, bu buluşmanın da bunun bir yansıması olduğunu söyledi.
Âşıkların yaptıkları yarınlara aktarılmalı
Âşıklık geleneğinin UNESCO tarafından 2009 yılında “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine alınmasının önemine dikkat çeken EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici, bu kültürel mirasın kuşaktan kuşağa aktarılmasının büyük sorumluluk gerektirdiğini vurguladı. Sözlü kültürün taşıyıcısı olan âşıkların üretimlerinin, yarına aktarılmasının akademik ve toplumsal bir görev olduğunu dile getirdi.
"Âşıklık Geleneği" paneli
Açılış konuşmalarının ardından EÜ Türk Dünyası Araştırmalar Enstitüsü Kurucu Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Pınar Fedakar ve Doç. Dr. Fazıl Özdamar’ın katılımıyla “Aşıklık Geleneği” paneli düzenlendi. Panelde, Prof. Dr. Ekici, Âşık Geleneği sorunları ile ilgili konuşma yaptı. Prof. Dr. Pınar Fedakar, “Kent Ortamında Aşık Olmak” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Doç. Dr. Fazıl Özdamar ise “Aşıklık Geleneği Sürdürülebilir mi?” başlıklı sunum yaptı. Panelin sonrasında Prof. Dr. Türkmen tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.
Panel ve söyleşi sonunda Âşık Ali Rıza Ezgi ile Âşık Maksut Feryadi arasında “Âşık Atışması” düzenlendi. Gerçekleşen Âşık Atışması, katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.